Átadták a díjakat

2023.06.02. 17:58

Évadzáró a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban (galéria, videó)

A Tanú, a Vágy villamosa, a Herkules, A Noszty fiú esete..., a Kőműves Kelemen, a Tanulmány a nőkről és a Volt egy seregünk című színművek 163 előadását 47 481 néző tekintette meg a 2022/2023-as évadban a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

Arany Horváth Zsuzsa

A díjazottak csoportképe

Fotó: Fehér Márk

A társulat pénteken tartotta évadzáró társulati ülését, melyen Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő köszönte meg a gazdasági nehézségekkel teli évben nyújtott fegyelmezett teljesítményt, a közönségnek nyújtott élményeket. Az évadzáró alkalmával adják át a kiemelkedő munkáért járó elismeréseket, ehhez idén kiadónk, a Mediaworks is hozzájárult az olvasók szavazatai alapján odaítélt Az év színésze közönségdíjjal. 

Ticz András átveszi Az év színésze díjat lapunk munkatársától
Fotó: Fehér Márk

Noha a fenntartó kérésére az energiaárak miatt hamarabb fejezték be az évadot, így is bemutattak hat darabot. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata pénteken tartotta a 2022/2023-as évad utolsó társulati ülését.

A zalaegerszegi színház ebben az évben, ősszel ünnepli fennállása 40. évfordulóját. Ezalatt több korszakot is átéltek a közönségükkel együtt. Biztosan a nehezebbek közt tartatik számon a most zárult időszak, hiszen egyfelől nagyszabású felújítás halasztását kellett elfogadniuk, másfelől energiaválság sújtotta az évet, az állami normatíva 2024-ben sem emelkedik, s az utolsó, Covid előtti békeév 12 000 bérleteséből a felénél alig több (6634) pártolt vissza a nézőtérre. Azonban, míg a hazai színházak - hármat leszámítva - a téli hónapokra bezártak, addig a zalaegerszegi az összes tervezett darabot bemutatta.

Fotó: Pezzetta Umberto

Így 163 előadáson 47 481 néző láthatott emlékezetes alakításokat, jeleneteket, a teátrum pedig 110 millió forintos bevételt produkált. Minderről dr. Besenczi Árpád igazgató számolt be az évadzárón, áttekintve az évad örömteli szakmai eseményeit, köztük a fesztiválszereplést, a filmforgatásban és a színházszakmai beszélgetéssorozatban, a nemzetközi színházi olimpiában való részvételt, a névadó sírjánál tett tisztelgést.

A színház jövőre is hat színjátékkal várja a közönségét, benne magyar és világirodalmi klasszikussal, komédiával, musicallal, ifjúsági darabbal, az első premierre szeptember 29-én kerül sor.


Fotó: Pezzetta Umberto

A díjak átadásakor Vigh László országgyűlési képviselő Mihály Péter színművésznek adta át az elismerést a Vágy villamosában nyújtott teljesítményéért. A közönségdíjat, s a vele járó, a Siklósi-család által felajánlott jutalmat Ticz András nyerte el 344 szavazattal. A Színházbarátok köre elismerését Mihály Péternek adta át Iványi Ildikó klubvezető, Buday Mihály festőművész pedig Kiss Gábor díszletfestő munkáját ismerte el a Finálé című festményével.
A Hevesi Sándor Színházban  több saját alapítású díjjal süvegelik meg a legjobb alakításokat, a színház háttérben dolgozó munkatársait, a műszaki és tárházi kollégákat. Ennek során Ecsedi Erzsébet színművészt ünnepelték, akinek a Színikritikusok Céhe Életműdíjat szavazott meg.

A legtöbb előadásban fellépő (Terminátor), a legígéretesebb feltörekvő fiatal (Cserebogár) díjat Kovács Martin vette át a direktor kezéből, a titkos szavazással elnyerhető Arany Deszka díjat Boronyákné Tamás Éva fodrász kapta, a Forgács-gyűrűt Horváth Zsolt hangosító, a Béres János szobrász plakettjével járó Máriáss-díjat a Domján Edit-díjas Pap Lujza nyerte el a művésztársak voksai alapján. Az igazgató dönt a Nívódíjról, ezt idén megosztva kapta Kováts Dóra és Mihály Péter. A két művész az elmúlt évadban több színműben is partnerként játszott, a Vágy villamosában és a Volt egy seregünkben is érzékeny alakításokkal gazdagították a közönséget.

Fotó: Pezzetta Umberto

 A Pro Theatro-díj annak jár, aki a színházért több évtizeden át erőn felüli áldozatos munkát végez, a díjhoz az anyagiakat az örökös tagok felajánlása biztosítja. Idén ezt az elismerést Oláh János nyugdíjba vonuló színpadi felügyelő kapta meg.

A kitüntetések mellett a pénteki évadzárón a nyugdíjba vonulókat illető elismerések átadása mellett külön köszönetet és ajándékot kapott a 36 éves színművészi pályafutását befejező Mester Edit, valamint az új kihívásokat választó Urházy Gábor László.

Az évad az ünnepi pillanatokkal véget ért, de a munka eközben is javában zajlik. A következő szezont előkészítendő megtartották ugyanis a házi főpróbáját a Ballépés jobbra című vígjátéknak, valamint szintén pénteken indult az Indul a bakterház próbafolyamata az első olvasással, Böhm György rendező vezetésével.

Fotó: Pezzetta Umberto

A következő évad sikerének záloga a nyugodt körülmények biztosítása, a polgármester leszögezte, bármi is jön, a színháznak működnie kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában