Kilenc ember tudta és engedélye nélkül adott be igényléseket

2024.03.22. 13:41

Kétmillió forintot meghaladó összeget csalt ki hamis jóvátétel-igénylésekkel

A Zalaegerszegi Járásbíróság jogerős ítéletet hozott, annak a férfinek az ügyében, aki jogtalanul megszerzett adatokkal nyújtott be jóvátételi kérelmeket.

Zaol.hu

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Stock Studio 4477

A vádlott 2018 novemberében elhatározta, hogy magánszemélyek nevében nyújt be jóvátételi kérelmeket a Német Szövetségi Köztársaság Pénzügyminisztériumához. Ezek összege a második világháborúban nemzetiszocialista üldöztetésnek kitett, nem zsidó származású személyek esetében 2.556 euró (éppen aktuális árfolyamon körülbelül 830.000 forint) volt.

A férfi 2018. november és 2019. október között kilenc ember tudta és engedélye nélkül adott fel postán jóvátétel-igénylést, amelyhez ismeretlen módon, jogosulatlanul megszerezte ezen emberek személyes adatait. A fentiek alapján kilenc különböző eljárás indult a Német Szövetségi Köztársaság Pénzügyminisztériumánál. A jóvátétel kiutalásának – az adatlapon és az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot tartalmazó nyomtatványon kívül – feltétele volt még egy közjegyző által kiállított és hitelesített, úgynevezett életbenléti igazolás is, amelyet a vádlott minden esetben be is nyújtott. Ezek hamisítványok voltak, amelyeket nem közjegyzők állítottak ki és hitelesítettek, illetve azokat nem az „igénylők” írták alá. 2019 szeptembere és decembere között a Német Szövetségi Köztársaság Pénzügyminisztériuma 3 esetben utalt ki jóvátételt, amelyek a vádlott, egy ismerőse és egy esetben a lánya bankszámlájára érkeztek.
Sem a férfi ismerőse, sem a lánya nem tudtak arról, hogy a számlájukról készpénzben felvett összegek bűncselekményből származtak. Miután a Német Szövetségi Köztársaság Pénzügyminisztériuma észlelte, hogy a közjegyzői életbenléti igazolások hamisak, elutasította a jóvátétel igénylése iránti további 6 kérelmet. 

A férfi a Német Szövetségi Köztársaságnak összesen 2.503.194 forint vagyoni hátrányt okozott.
A Zalaegerszegi Járásbíróság 2024. március 21-én megtartott előkészítő ülésén a vádlott elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság bűnösnek találta üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletében. A cselekmény akkor lett volna befejezett, ha minden esetben kiutalták volna a jóvátételt. Emellett 9 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette, 9 rendbeli személyes adattal való visszaélés és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt is bűnösnek mondta ki a bíróság és 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 5 évre felfüggesztette. 

Az ítélet jogerős, közölte az ügyről tájékoztatva dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában