Vádemelés

2024.03.25. 07:26

Orosz embercsempészek buktak le

Csecsen felnőtteket, gyerekeket fuvarozott volna Németországba az a két orosz férfi, aki a 75-ös főúton rendőri ellenőrzésbe futott.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

Büntetőeljárás indult ellenük, ebben nemrég készült el a vádirat. Ennek lényege szerint a tette miatt vádlottá lett, Németországban élő, orosz állampolgárságú 39 éves férfit és 30 éves honfitársát ismeretlen személy bízta meg azzal, hogy fizetség fejében külföldi állampolgárságú, az országhatár átlépéséhez érvényes úti okmányokkal nem rendelkező személyeknek nyújtsanak segítséget a magyar-horvát, illetve a magyar-osztrák államhatár illegális átlépésében. 
A két férfi első alkalommal 2023. november 19-én németországi lakóhelyükről külön személygépkocsikkal Horvátországba utazott, és legalább egy-egy, ismeretlen honosságú, személyazonosságú, az államhatár átlépéséhez érvényes úti okmánnyal nem rendelkező személyt vettek fel az autójukba, majd a horvát-magyar államhatárt Letenyénél, ezt követően a magyar-osztrák határt Kőszegnél átlépve Ausztriába szállították őket, ily módon segítséget nyújtottak nekik az államhatárok illegális átlépéséhez.
Ezt követően a páros 2023. november 24-én ismeretlen megbízó utasítására ismét Horvátországba, Kutina városába utazott két személygépkocsival, ahol egy menekülttábor közelében 7 felnőtt és 7 gyermek, magát csecsen származású orosz állampolgárnak valló, az államhatárok átlépéséhez érvényes okmányokkal nem rendelkező személyt vett fel azért, hogy őket a határokat illegálisan átlépve Horvátországból Magyarországon keresztül Németországba szállítsa. A fuvar teljesítéséért a két férfi 14 ezer eurót kapott volna. Ez alkalommal azonban lebuktak, mert miután a horvát-magyar államhatárt Letenyénél átlépték, a 75-ös számú főúton Lenti térségében rendőri ellenőrzésbe futottak. 
A két orosz férfival szemben a Lenti Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt emelt vádat, és 2 év 10 hónap börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, 5 év 8 hónap Magyarországról történő kiutasítás mellett, közölte dr. Németh Eszter, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában