Tudományos előadást tartottak a könyvtárban a Kanizsai Dorottya Kórház munkatársai

2024.03.26. 14:00

A krónikus veseelégtelenség az egyik legnagyobb számban előforduló megbetegedés

A vese világnapja alkalmából hétfőn a Halis-könyvtárban a Kanizsai Dorottya Kórház szervezésében szakmai előadásokat tartottak. Az eseményen orvosok és dietetikusok beszéltek a betegségek megelőzéséről és azok kezeléséről.

Benedek Bálint

A szakmai előadás résztvevői a szervezőkkel, balról: dr. Németh Anikó, dr. Faricsné Hári Vera, dr. Csitneki Szilvia Ágnes, Szőke Gyöngyi, Simonné Kutfej Eszter és dr. Brünner Szilveszter

Fotó: Szakony Attila

A kórház új kezdeményezéséről, miszerint nyisson a lakosság felé, dr. Faricsné Hári Vera szervező, az élelmezési osztály vezetője beszélt. Elmondta: 2006 óta minden év március második csütörtökén tartják a vese világnapját. Fontos felhívni a tágabb társadalom figyelmét a vesével kapcsolatos információkra, a páros szervet érintő betegségekre. Mint minden betegségre, így a vesét érintőkre is érdemes odafigyelni, megelőzni a súlyosabb tüneteket. Ehhez adhat sok hasznos információt a tudományos előadás.

krónikus veseelégtelenség
Dr. Brünner Szilveszter: A krónikus veseelégtelenség ma Magyarországon körülbelül egymillió embert érint
Fotó: Szakony Attila

- Másfél évvel ezelőtt a nagykanizsai kórház dietetikai szolgáltatását átalakítottuk - mondta dr. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgató-főorvosa. - Azóta nagy fejlődésen ment keresztül az étkeztetés, s eldöntöttük, hogy oktatjuk betegeinket és Nagykanizsa lakosságát. Dr. Faricsné Hári Vera ebben partner volt, hiszen mindkettőnk meggyőződése, hogy a táplálkozás legalább annyira fontos a betegségek megelőzésében, mint bármiféle orvosi terápia.

Krónikus veseelégtelenség

Dr. Brünner Szilveszter hozzátette: kevesen tudják, hogy a krónikus veseelégtelenség az egyik legnagyobb számban előforduló megbetegedés. Ma Magyarországon körülbelül egymillió embert érint. A cukorbetegség és a magas vérnyomás egyik nagyon súlyos szövődménye. Ezek a leggyakoribb kórokok, amik néma gyilkosként támadják meg a veséket.

- Nem véletlen, hogy a dializált vesebetegek közel 30 százaléka cukorbetegség miatt kerül oda - folytatta. - Napjainkban nagyon divatos lett, hogy ha fáj valami, gyorsan bekapunk egy vény nélküli fájdalomcsillapítót. Ha hosszú időn keresztül fáj az ízület, és hónapokon, éveken keresztül szedik a gyógyszereket, akkor előbb-utóbb krónikus veseelégtelenségük lesz ezeknek az embereknek. Ha már kialakult a betegség, a megfelelő diétákkal, étkezéssel lassítható az állapotromlás, sőt akár a dialízis is elkerülhető.

A só hatása és a fehérjék szerepe

A krónikus veseelégtelenségről dr. Németh Anikó nefrológus főorvos beszélt, dr. Csitneki Szilvia Ágnes belgyógyász, nefrológus szakorvos a magas vérnyomásról adott tájékoztatást. Szőke Gyöngyi dietetikus A só hatása a vérnyomásra, míg Simonné Kutfej Eszter dietetikus A fehérjék szerepe a krónikus veseelégtelenségben szenvedők étrendjében címmel tartott beszámolót. Ezután az érdeklődők megismerhették a sómentes ételeket és betekintést nyerhettek a helyes táplálkozás módszereibe, lehetőségeibe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában