RETRO RÁDIÓ

Betelt a pohár! Az újpalotai lakosok petíciót indítottak a köztéri tivornyázók ellen





Éjszakai dínomdánom, részeg hangoskodók és szemetelő hajléktalanok keserítették meg az újpalotai lakók életét az elmúlt időszakban. A helyiek petíciót indítottak, és úgy tűnik – több más kerülettel ellentétben –, sikerrel jártak, a hajléktalanhelyzettel azonban az önkormányzat nem tud mit kezdeni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.24.
XV. kerület határozott kiállás

Egy újpalotai lakos, János volt az, aki megelégelte a helyzetet, és petíciót indított a helyi italboltok gyakorlata és balhézó emberek ellen. A Cserdiné Németh Angéla DK-s polgármesternek címzett nyilvános levelet 340 kerületi lakos írta alá. Az Erdőkerülő utca, a Zsókavár utca, a Páskom park, a Nyírpalota út, a Kavicsos köz és a Legénybíró utca lakói szervezték meg az aláírásgyűjtést. Beszámolóik szerint a Zsókavár utca páratlan oldalán lévő üzlethelyiségek környezetében vertek tanyát a hajléktalanok, és harapózott el leginkább a hangoskodással kísért közterületi alkoholfogyasztás. A területet rendszeresen eldobált üvegek és szemét csúfította el. A petíciót elindítók szerint nem egy-egy kisebb hangoskodásról volt szó, hanem rendszeres ordibálástól és ittas emberek „parádéjától” volt hangos a környék.

A helyi boltosok szemetesnek műanyag kosarakat helyeztek ki, ezekből szedegetik ki a hajléktalanok a visszaváltható üvegeket és a sörösdobozokat Fotó: Bánkúti Sándor

Konkrét céljaik voltak a petícióval

A petíció aláírói 3 dolgot szerettek volna elérni:

  • Szűnjön meg a közterületi alkoholfogyasztás.
  • Kapják vissza a tiszta és rendezett környezetüket.
  • Tartassa be az önkormányzat az üzletek nyitvatartási idejét, hogy a késői órákban megszűnjön az utcai hangoskodás.
  • A petíció benyújtása után kíváncsiak voltunk a Zsókavár utcai állapotokra, és meglátogattuk a szóban forgó helyet. Az utca páratlan oldalán található italdiszkontok és a dohánybolt környékén fényes nappal is hajléktalanok heverésztek, a panelházak alján található átjárókban és az aprócska zöldterületeken tucatszám találtunk elhajított decis vodkásüvegeket, cigarettacsikkeket, szemetet és egy alvásra használt matracot. A helyi hajléktalanok mellett dél körül egy újabb népes csoportosulás jött létre, és elkezdődött az italozás az üzletek előtt.

    Áldatlan állapotok vannak a Zsókavár utcában Fotó: Bánkúti Sándor

    János néhány héttel később, szeptember 15-én a kerület Facebook-csoportjában számolt be az elért eredményekről:

    „Tegnap már észrevehető volt a közterület-felügyeleti jelenlét, s bízom benne, hogy ez a továbbiakban is megmarad, ezzel visszanyerve nyugodt estéinket. Köszönet a Polgármester Asszonynak a szakmai válaszért és a segítségnyújtásért is.” A Budapesti Rendőr-főkapitányság lapunknak megerősítette, hogy sűrűbben ellenőrzik a környéket. Elmondták: szeptemberben eddig két bejelentés érkezett hozzájuk hangoskodás miatt, azonban egyik esetben sem került sor intézkedésre, ugyanis bűncselekményt vagy szabálysértést nem tapasztaltak.

    A lakók petíciót indítottak az éjszakai zajongó és szemetelő emberek miatt Fotó:Bánkúti Sándor

    Az utcán élőkkel az önkormányzat sem tud mit kezdeni

    A balhézás megszűnni látszik, azonban a hajléktalanhelyzettel az önkormányzat sem tud mit kezdeni. Jánosék petíciójára a polgármester le is írta az álláspontjukat: „A területen tartózkodó hajléktalan személyekkel szemben sajnos minimális intézkedési jogkörünk van, mert amennyiben nem észlelnek szabálysértő cselekményt, csak azért, mert ott tartózkodnak, nem küldhetik el őket” – írta Cserdiné Németh Angéla.

    Elszórt felesüvegek és szemét amerre csak az ember ellát Fotó:Bánkúti Sándor

    A VIII. kerület önkormányzata nem reagált egy hasonló petícióra

    Az újpalotai panelsor lakói tehát részben megkönnyebbülhettek, ugyanez azonban nem mondható el a józsefvárosiakról. Ahogy a Metropol korábban beszámolt, a VIII. kerület lakói megelégelték, hogy a főváros hajléktalanjainak nagy része náluk tanyázik, mindent eláraszt a szemét, és mindennaposak az ittas, drogos balhék. Ezért május 10-én petíciót indítottak a Gettónapló nevű Facebook-oldal támogatásával. A céljuk a kerületi áldatlan állapotok megszüntetése, a fővárosi hajléktalanellátás teljes átalakítása volt. Javaslatuk szerint a fedél nélkülieket azokban a kerületekben kellene elhelyezni, ahová az utolsó címük szerint tartoznak. Pikó András VIII. kerületi polgármester azonban lesöpörte a petíciót annak ellenére, hogy a levél után néhány héttel éppen ő maga ismerte el, hogy a hajléktalanprobléma kapcsán „a megoldást nem látja, de azt már igen, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak”.





    Ezeket olvastad már?
    Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

    Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás