Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így vedd rá a gyereket, hogy több zöldséget egyen

default user icon
MME
Anélkül, hogy fenyegetőznél, vesztegetéssel próbálkoznál vagy esetleg hipnotizálnád családod kiskorú tagjait, talán a leghatékonyabb módja annak, hogy több zöldséget csempéssz az étrendjükbe, ha trükközöl.

Ha a gyerekeid szívesebben esznek brokkolit és kelbimbót, mint tésztát és simán lemondanak a desszertről egy adag spárgáért, gratulálunk! Így kell egészségesen és tudatosan étkezni. Gyanítjuk azonban, hogy ez közel sincs így, és a napi minimális zöldségadag is nehezen jön össze. Változtass ezen, segítünk!

A makaróni és a sajt jó álca

Sajtos makaróni? A gyerekek akár minden este szívesen fogyasztják, de muszáj ebbe is zöldséget csempészni valahogy. Jó ötlet, ha valamilyen zöldségpürét – sárgarépát, tököt – adsz a sajthoz. A színe nem fog feltűnni, viszont extra finom ízt és krémességet ad az ételnek. Ha kevésbé finnyásak vagy esetleg még könnyebben becsaphatók a kölykök, megpróbálhatsz cukkinitésztát keverni a „rendes” tészta közé, és esetleg a reszelt sajtot felturbózhatod karfioldarabkákkal.

Zöldségek a húsgombócba

Az ízletes húsgombócokba szinte bármilyen zöldséget belekeverhetsz, csak vágd nagyon apróra vagy pürésítsd. A gomba (ezt először pirítsd meg), a sárgarépa, a tök, a spenót mind-mind szép színt ad a húsgombócnak, és jelentősen növeli a vitamin- és rosttartalmát.

Rizs helyett karfiol

Ahol lehet, cseréld le a rizst karfiol „rizsre”. A szénhidráttartalma nem lesz olyan magas, de a keményítő laktat, így a csere nem annyira drámai, hiszen a végeredmény tápláló lesz.

A krumplipüré jó búvóhely

A legtöbb gyerek szereti a burgonyapürét. Azt nem állíthatjuk, hogy diétás étel lenne, hiszen általában jó sok tejjel, vajjal vagy tejszínnel, esetleg krémsajttal készíted, hogy biztosan jó étvággyal fogyasszák, ám egy kis csavarral egészségesebbé teheted. Hogyan? Egy jó adag burgonyát cserélj ki tört karfiolral, így csökkented a szénhidráttartalmát anélkül, hogy az íze és az állaga megváltozna. Legyél kreatív, és próbálj meg többféle zöldséggel trükközni: a tök, az édesburgonya, a cukkini mind jó választás lehet.

A paradicsomszósz igazi jolly joker

A paradicsomszósz már önmagában is jó választás, de fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval igazán egészséges ételt varázsolhatsz belőle, de itt még nincs vége: a cukkinitől kezdve a tökön át a kelkáposztáig tényleg minden zöldséget belekeverhetsz. Ezek a zöldségek extra tápanyagot adnak a szószhoz.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss