Te is folyton elalszol a tévé előtt? Ez állhat a háttérben

pszichológus tévézés elalvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyára sok embernek ismerős az érzés, amikor egy hosszú nap után végre elfekhet a kanapén, hogy megnézzen egy jó kis filmet, majd az ötödik percben már a párnára hajtva a fejét, elalszik. A film közbeni elalvás mögött akár betegség is állhat. 

Nincs is jobb annál, amikor egy hosszú nap után leheveredhetünk a kanapéra és megnézhetünk egy jó filmet. Sokan azonban el sem jutnak a film feléig, és néhány perccel a kezdés után elalszanak.

Ennek hátterében főként a kimerültség, vagy a szimpla unalom áll, de előfordulhatnak olyan esetek is, amikor betegséget jelezhetnek.

Az egyik legrosszabb, amit az esti tévézés előtt tehetünk, az az, hogy alkoholt fogyasztunk. Aric Prather, a San Franciscó-i Egyetem pszichiátriai és viselkedéstudományi professzora szerint akkor is meggyűlhet a bajunk az ébren maradással, ha a filmezés közben kortyolgatunk bort, vagy sört.

Az alkohol, bár segíthet az elalvásban, de később az alvási ciklusok egyikére sincs jó hatással, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk - írja a Wired.

Te is folyton elalszol a tévé előtt? Ez állhat a háttérben Forrás: Thinkstock

Az ital mellett az sem mindegy, hogy mit vacsorázunk. Brittney Jones pszichológus szerint ugyanis nagy mennyiségű táplálék bevitele után könnyen lehet, hogy testünk relaxációs választ ad majd. Hasonló a helyzet a zsíros ételek fogyasztása után is, ezért javasolt inkább valami könnyebb étel, például saláta fogyasztása vacsorára.

A viselkedéstudományi szakértő szerint, akik alvásproblémákkal küzdenek, jobban teszik, ha nem alszanak el a kanapén, mert ez a szokás állandósíthatja a problémákat.

Hozzátette: a filmnézés közbeni elalvás a nem diagnosztizált alvási apnoe jele is lehet, ha pedig ez rendszeresen, még nappal is megtörténik, mielőbb érdemes szakorvoshoz fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.