Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Májrákot okozhat ez a népszerű konyhai eszköz - állítják a kutatók

default user icon
MME
A Dél-kaliforniai Egyetem kutatóinak legfrissebb felmérése szerint a tapadásmentes edényekben használt vegyi anyagok összefüggésbe hozhatók a májrák megnövekedett kockázatával.

Ijesztő eredményre jutottak nemrégiben a Dél-kaliforniai Egyetem kutatói: azt állítják, a tapadásmentes edényekben és a tartós sminkekben gyakran használt vegyi anyagok összefüggésbe hozhatók a májrák megnövekedett kockázatával. A kutatók állatkísérletek és embereket célzó vizsgálatok alapján azt állítják, hogy az úgynevezett „örök vegyi anyagok", vagyis a PFAS-ok igen károsak a májra - írja az Origo.hu.

A USC Keck School of Medicine új tanulmánya, amely a JHEP Reports című szaklapban jelent meg, az első olyan kutatás, amely emberi minták felhasználásával igazolja a PFAS és a májrák közti kapcsolatot. 

A kutatók a kutatás során több mint 200 000 Los Angeles-i és hawaii lakos vér- és szövetmintáihoz fértek hozzá. A kutatócsoport 50 olyan résztvevőt talált, akiknél májrák alakult ki. Közös volt bennük, hogy mindannyiuk vérében feltűnően magas volt a PFAS-szint.

Azt egyelőre nem tudni biztosra, hogyan rombolják a májat ezek a vegyületek. A kutatócsoport elmélete szerint valószínűleg megzavarják a normális májműködést, ami zsírfelhalmozódást okoz, ezzel pedig ún. nem alkoholos zsírmáj alakul ki. 

Még több egészség témájú cikk:

Ezek is érdekelhetnek

Friss