Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legjobb feltétek, amiktől még finomabb lesz a gofri

default user icon
MME
Imádjuk a gofrit! Tökéletes választás egy borús hétvégi reggelen, vagy ha ránk tör az édesség utáni vágy. De nem ehetjük mindig lekvárral vagy csokiszósszal, itt az idő, hogy kipróbáljunk új ízeket is. Mutatjuk a tippeket, sós és édes variációkat – plusz néhány ötletet, amivel feldobhatod ezt az egyszerű finomságot.

Ha gofriról van szó, a legtöbben bármikor képesek vagyunk megenni egy-két darabot. Míg a tengerentúlon főképp reggelire fogyasztják, nálunk inkább édességként van jelen az étlapon – pedig a gofri ennél sokkal több. Ebédre laktató szendvics készíthető belőle, szószokkal, hússal, sajttal vagy zöldségekkel tálalva pedig igazán különleges vacsora lehet.

íme a legfinomabb gofri-feltétek:

Csokiszirup és tejszínhab

Örök klasszikus, amit megbolondíthatunk apróra vágott pirított dióval vagy csokireszelékkel is. Ezektől még ízesebb és ropogósabb lesz a végeredmény. Igazából nem a legegészségesebb, de vitathatatlanul az egyik legfinomabb feltét.

Fahéjas cukor

Egyszerű feltét, amellyel pont a kellő mennyiségű édes ízt tudjuk a gofrira varázsolni. A fahéj önmagában is édes, így kevés cukorral is jól csillapítja az édesség utáni vágyat. Ügyeljünk arra, hogy akkor szórjuk rá a fahéjas cukrot, amíg a gofri még meleg.

Őszibarack és méz

Édes legyen és egészséges is? Megvan! Tegyünk a gofrira vékony szeletekre vágott őszibarackot és locsoljuk meg mézzel. Az őszibarack enyhén csípős íze és a méz lágy, édes kombinációja tökéletes választás. Természetesen más gyümölcsökkel is jól párosítható a méz.

Fagyi és dió

A gofri tetején egy gombóc a kedvenc fagyinkból – maga a mennyország! Szórjuk meg egy kevés dióval vagy pisztáciával, és máris kész a cukorbomba.

Áfonya és joghurt

Fagyi helyett a joghurt nagyszerű alternatíva. Ez az értékes tápanyagokban és fehérjében gazdag öntet elég energiát ad, miközben az édesség utáni vágyunk is csillapodik. Néhány áfonyával megszórva, egy csésze zöld teával tökéletes reggeli.

Mályvacukor

Az édesszájúak egyik kedvence a pillecukor – miért ne próbálnánk ki gofrival? Egyszerűen tegyük a gofri tetejére, szórjuk meg csokireszelékkel, és máris kész a finom desszert.

Mogyoróvaj és lekvár

Mindegy, hogy édes vagy sós a mogyorókrém, lekvárral remek párosítás. Ami az utóbbit illeti, a fügelekvár biztosan jó választás, de bármilyen más lekvár, dzsem is jó.

Savanykás túró

Egyedi, de nagyon finom! Beszerezhetjük boltban, vagy akár mi magunk is elkészíthetjük: a friss tejet felforraljuk, literenként hozzáadjuk egy citrom leszűrt levét. Mikor összeugrott, gézen lecsöpögtetjük. Az így kapott túró savanyúbb és kevésbé krémes. Érdemes kipróbálni!

Író

Egy másik öntet, ami nekünk kicsit talán szokatlan, de egy próbát mindenképpen megér. Csekély kalóriatartalma, valamint magas tejsavófehérje-tartalma (ezekből állítja elő a szervezet saját létfontosságú fehérjéit) miatt az egyik legegészségesebb gofri-feltét.

Sonka és sajt

Mintha csak szendvicset készítenénk! Egyszerű, finom és szinte mindenki szereti.

Eggs Benedict

Mi tagadás, nem egy könnyű, diétás reggeli gofrin tálalva sem, de egyszer érdemes kipróbálni. A sült bacon, esetleg kevés füstölt lazac, a buggyantott tojás leöntve hollandi mártással – tápláló étel minden ínyencnek.

Csilis bab

Egy újabb meglepetés a gofri feltétek sorában. Ízletes, zamatos és kiadós étel önmagában is, nemhogy gofrival fogyasztva. Ehetjük reggelire, ebédre sőt vacsorára is – de csakis egy fárasztó, mozgalmas nap után!

Tonhal

Ha egészséges, sós feltétre vágyunk, próbáljuk ki a tonhalat: a gofrira pár levél salátát teszünk, rápakolunk 3-4 kanál tonhalkonzervet és megszórjuk parmezánnal. Persze ízlés szerint mindenki elkészítheti a saját tonhalsalátáját is, például majonézzel, hagymával és zellerrel.

EXTRA TIPPEK:

Tegyük egészségessé!

A gofrit nem feltétlenül kell cukros szirupokkal leönteni ahhoz, hogy finom legyen. Friss, egészséges hozzávalókkal hétvégi kényeztető fogásból tápanyagokban gazdag hétköznapi étellé tehetjük.

Legyünk kreatívak!

Magát a gofrit is megreformálhatjuk, ha például teljes kiőrlésű lisztből készítjük. De a sima gofritészta helyett új, szokatlan összetevőkkel is kísérletezhetünk: a brownie tésztától kezdve a maradék burgonyapürén át a túróig szinte minden tökéletes gofri-alap lehet.

DIY gofribár

  • Ha vendégeket várunk vagy családi összejövetel van, mindenki elkészítheti saját, személyre szabott gofriját. Néhány ötlet:
  • Válogassuk szét a feltéteket íz és állag szerint, hogy vendégek könnyen átlássák a kínálatot. Az egyik oldalon az édes, a másikon a sós öntetek legyenek. Csoportosítsuk a szilárd és folyékony anyagokat is.
  • Ha tehetjük, készítsünk különböző méretű gofrikat. A kisebbeket imádni fogják a gyerekek vagy azok a felnőttek, akik több feltétet is szeretnének megkóstolni, a nagyobbak pedig akkor jók, ha már megjött az étvágy.
  • Kínáljunk többfélét és ne spóroljunk a mennyiségen! Mindig a vendégek számához igazodjunk, és úgy számoljunk, hogy mindenki mindenből enni fog.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss