Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elfogyott otthon a tojás? Íme 3 villámgyorsan összedobható helyettesítő!

default user icon
MME
Nincs annál bosszantóbb, amikor már nekiálltunk a sütemény, a fasírt, a palacsinta elkészítésének, és akkor jövünk rá, hogy nincs otthon tojás, és épp olyan helyen vagy helyzetben vagyunk, hogy nem tudunk leugrani a sarki éjjel-nappaliba, hogy vegyünk egy dobozzal. Szerencsére léteznek tökéletes helyettesek, ráadásul olyan alapanyagokból is, amelyek bármelyik háztartásban alapból megtalálhatók.

Egy-egy tojásalternatívát ismerni persze akkor is hasznos tudás, ha egyáltalán nem fogyaszthatjuk, például azért, mert allergiásak vagyunk rá, vagy mert vegán életmódra váltanánk, és teljesen elhagynánk az állati eredetű tápanyagokat. Íme három pofonegyszerűen, házilag összedobható tojáspótló!

Almaszósz és banánpüré

A tojás helyett gyümölcspürével készült sütemények nedvesek és tartalmasak lesznek, de azt azért vegyük figyelembe, hogy a gyümölcsök íze erőteljes lehet. Ha semlegesebb ízű helyettesítőt keresünk, az almaszósz a legjobb választás. Alapszabály, hogy a gyümölcspüré cukrozatlan legyen, és egy tojásra számoljunk 6 dkg pürét. Ez a helyettesítés kevert süteményekben, kenyerekben működik leginkább.

 

szódabikarbóna ECETTEL

Íme egy lehetőség, amelyet könnyű, légies desszertekhez használhatunk. Egyszerűen keverjünk el 1 teáskanál szódabikarbónát 1 evőkanál ecettel 1 db tojás helyettesítéséhez. Az így létrejövő kémiai reakció szén-dioxidot és vizet termel, ezért a sütemény könnyű és levegős lesz.

Víz, olaj és sütőpor

Piskótában, kevert sütikben és kekszekben is tökéletesen működik tojáshelyettesítőként a következő recept: keverjünk össze 2 evőkanál vizet, 1 teáskanál olajat (kukorica- vagy étolajat) és két teáskanál sütőport. Ez a mixtúra is 1 db tojást helyettesít! 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss