70 éve járt először ember a Mount Everest csúcsán: a hegy előtte és azóta is sok emberéletet követelt

Forrás: AFP/Sebastien Berger -
Mount Everest Mount Everest-expedíció Sir George Everest Sir Edmund Hillary
Suhajda Szilárd hegymászó tragédiája az egész országot megrázta. Sajtóközleményben tudatták, május 27-én befejezték a keresését, lehetetlen ugyanis, hogy ennyi idő után életben legyen. A Mount Everest megmászása serpák és oxigénpalack nélkül nagyon keveseknek sikerül. A hegy csúcsán 1953. május 29-én, 70 éve járt először ember, nevezetesen az új-zélandi Sir Edmund Hillary és a nepáli serpa Tenzing Norgay.

Az Indiát feltérképező Sir George Everest egy évszázaddal korábban, 1852-ben állapította meg: a helyiek által Csomolungmának (Jóságos Istenanyának) nevezett, 8848 - más mérések szerint 8850 - méteres hegycsúcs a világ legmagasabb pontja. A hegyóriás akkor a prózai 15. csúcs elnevezéssel került fel a térképre, csak 1865 óta viseli Everest nevét. A "világ tetején" rendkívüliek a körülmények: a ritka levegő oxigéntartalma a megszokottnak csak 30 százaléka, télen mínusz 50 Celsius-fok alá is csökken a hőmérséklet, óránként 200 km-es szélvihar tombol és hatalmas mennyiségű hó esik.

Forrás: AFP/Sebastien Berger

A Mount Everestre 1921-ben indult az első, brit expedíció, de a csúcs a következő három évtizedben tucatnyinál több támadást "vert vissza" és sok hegymászó életét követelte. Azon máig vitatkoznak, hogy az akkori idők legnagyobb hegymászója, a brit George Mallory és társa, Andrew Irvine 1924-ben megmászta-e a hegyet, mert a csúcstámadás során nyomuk veszett. Mallory tetemét 1999-ben megtalálták, de így sem került közelebb a rejtély megoldása.

A kilencedik brit expedíció 1953. március 10-én indult John Hunt ezredes vezetésével. Két hegymászó május 26-án már csak kilencven méterre volt a csúcstól, de az oxigénkészülék hibája miatt vissza kellett forduljanak. Az expedíció vezetője a második csúcstámadásra a legelszántabb és legjobb állapotban lévő párt, Hillaryt és Tenzinget jelölte ki, akik május 29-én reggel fél hétkor, mínusz 27 fokos fagyban indultak el a 8500 méteren felállított táborból.

Edmund Hillary és Tenzing Norgay a Mount Everest első megmászói Forrás: Wikimedia Commons

A csúcs közvetlen közelében egy rendkívül nehéz sziklafal állta útjukat, de az új-zélandi alpinista megtalálta a módját, hogyan küzdjék le (a meredélyt azóta Hillary-lépcsőnek nevezik - itt veszett nyoma Suhajda Szilárdnak is), és délelőtt fél 12-kor felértek a világ tetejére. A csúcson töltött negyedóra alatt fényképeket készítettek, majd baj nélkül visszaértek a táborba, ahol Hillary első mondata a nem túl szalonképes, de érzelmeit hűségesen kifejező "Elintéztük a kurafit" volt.

Hillary-lépcső, Mount Everest Forrás: Origo

A hírt az alaptáborból kódolt üzenet formájában gyalog vitték el a legközelebbi településre, hogy megsürgönyözzék a katmandui brit követségre - vélhetőleg ez volt a történelemben az utolsó nagy hír, amelyet futár közreműködésével röpítettek világgá. A legenda szerint a hírt Londonban visszatartották, hogy először II. Erzsébet királynő június 2-i koronázási ünnepségén tehessék közzé.

A Mount Everest meghódítása hatalmas szenzáció volt, csak az 1969-es Holdra szálláshoz hasonlítható. Az eredetileg méhészkedéssel foglalkozó Hillaryt lovaggá ütötték, Tenzing - mivel nem volt brit állampolgár - György-érdemérmet kapott. A két hegymászó soha nem árulta el, hogy melyikük lépett először a csúcsra, a kérdésre mindig azt válaszolták: együtt, csapatként értünk fel. Mindkettejük családja az Everest vonzásában maradt: Hillary fia és Tenzing unokája is feljutott a Föld legmagasabb pontjára.

A csúcson eddig mintegy négyezren jártak. A legnagyobb nehézség a nagy magassággal járó oxigénhiány, így a többség oxigénpalackkal mászik - e nélkül először a hegymászás élő legendája, a dél-tiroli Reinhold Messner és az osztrák Peter Habeler ért fel 1978-ban. Az első nő 1975-ben jutott fel a világ tetejére, ugyanez nőnek oxigénpalack nélkül 13 évvel később sikerült.

A csúcsra felért már vak hegymászó, volt aki művégtaggal mászta meg, egy nepáli serpa egy hónapon belül háromszor is feljutott a tetejére. A legtöbbször, szám szerint 28 alkalommal a hegyi vezető Kami Rita "hódította meg", a külföldiek körében a rekordot a brit Kenton Cool tartja, aki idén 17. alkalommal mászta meg a Mount Everestet. A csúcsról ereszkedtek már le síléccel is, az erről szóló dokumentumfilm 1975-ben Oscar-díjat kapott. Legfiatalabb meghódítója tinédzser, a legidősebb nyolcvanéves.

Az első magyar Mount Everest-expedíció 1996-ban indult, de tragikus véget ért: a csapat osztrák tagja 8300 méteres magasságon életét vesztette. Az első magyar hegymászó, a Kancsendzönga meghódítása után tíz éve eltűnt Erőss Zsolt személyében 2002. május 25-én jutott fel a világ tetejére.

Erőss Zsolt kitűzi a magyar zászlót a Mount Everest 8848méter magas csúcsára Forrás: Magyarok a világ nyolczeresein

Ugyanez 2007-ben sikerült Jelinkó Attila amatőr hegymászónak, majd két évvel később Ugyan Anita személyében az első magyar női hegymászónak is. (A szlovák állampolgárságú, felvidéki magyar Demján Zoltán 1984-ben oxigénpalack nélkül jutott föl a csúcsra.) Idén május 14-én a 29 éves Price Márton Péter a hatodik, egyben legfiatalabb magyarként érte el a világ tetejét.

A hegycsúcs megmászása még ma is veszélyes vállalkozás, a kezdetek óta mintegy 320-an, csak ebben a szezonban 11-en haltak meg a Csomolungmán. Suhajda Szilárd, aki első magyar hegymászóként "tisztán", azaz oxigénpalack és teherhordók nélkül akarta elérni a világ legmagasabb pontját, ezen a héten indult csúcstámadásra. Műholdas nyomkövetője 8795 méteres magasságban jelzett utoljára, azóta nem adott hírt magáról.

Suhajda Szilárd keresését május 27-én befejezték Forrás: Origo

A Mount Everest meghódításának hetvenedik évfordulójáról világszerte események sorozatával emlékeznek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.