Hozzávalók
„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével” – írta egykor Gundel Károly vendéglős. Az idők folyamán került bele leveszöldség, zöldpaprika és paradicsom is, hogy laktatóbb legyen. Eredetinek tekinthető recept nem létezik, lényegében mindenki az otthon tanultak szerint, a saját ízlésének megfelelően variálva készíti. Bográcsban és fazékban egyaránt finom és sűrű lesz, ha a jó minőségű alapanyagokat türelmesen hagyjuk puhulni a rántás nélküli paprikás lében.
Hús
A neves szakácskönyvírók közül Zilahy Ágnes a felsálat, Magyar Elek a marha többféle részét ajánlja, így a vesepecsenyét, egyes belsőségeket (például májat), a csülköt és a bőrös pofahúst. Az otthoni főzéshez marhalapockát és lábszárt érdemes venni, vagy bízzuk magunkat a hentesre, és kérjünk tőle jófajta gulyáshúst.
Tipp: a marhahúst lecserélhetjük sertésoldalasra és szűzpecsenyére.
Zsiradék
Legjobb a mangalicazsír, vagy ha kiolvasztunk füstölt szalonnát, és szükség esetén adunk hozzá még egy kis zsírt.
Zöldségek
A legjobb, ha kiváló minőségű hazai zöldségeket használunk, például makói hagymát, cecei paprikát, szentesi paradicsomot, valamint nem szétfövő – A vagy B jelölésű – burgonyát.
Tipp: hagymából elegendő a hús kb. 20%-a, petrezselyemgyökérből feleannyi kell, mint sárgarépából, a krumpli pedig ne legyen több, mint a hús mennyisége.
Fűszerek
A gulyáslevest hagyományosan szegedi vagy kalocsai édes-nemes paprikával, fokhagymával, köménymaggal, sóval, borssal és tetszés szerint babérlevéllel, zellerzölddel ízesíthetjük.
Csipetke
10 dkg lisztet mélytányérban összekeverünk 1 db tojással és pici sóval, simára gyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Végül apró darabokat csipkedünk bele a kész levesbe.
Elkészítés
Pörköltalapot készítünk a zsiradékon megpirított, pirospaprikával megszórt hagymából, majd rádobjuk a húst és megpirítjuk. Köménnyel, sóval, fokhagymával ízesítjük, és kevés vízzel felöntve majdnem puhára pároljuk. Ezután zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt leveszöldséget és burgonyát. Tovább pirítjuk, amíg a burgonya üvegesedni kezd, majd hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Végül megfűszerezzük, és az egészet puhára főzzük.
Tipp: Sokkal jobban kijönnek az ízek, ha a felöntéshez lágy (szűrt) vizet használsz. Ha nincs szűrőkancsód, forrald fel a szükséges mennyiséget, majd hűtsd le.