Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erdélyben jártunk: íme az igazi, székely töltelékes káposzta titkos receptje

default user icon
MME
Egészen Erdély szívéig, a Székelyudvarhely közelében fekvő Székelylengyelfalváig utaztunk ezért a receptért!

A Mindmegette stábja kétnapos erdélyi körutazáson volt, hogy utánajárjunk annak, hol és hogyan készül a legfinomabb kürtőskalács és békebeli pityókás kenyér, illetve megtapasztaljuk, milyen is a hamisítatlan székely vendégszeretet. Fenséges fogásokat kóstolhattunk, melyek közül ha választani kellene, azt mondhatnánk: a koronára a gyémántot a töltelékes káposzta tette fel.


Mi az a töltelékes káposzta?

A válasz egyszerűbb mint gondolnátok, ugyanis Erdélyben töltelékes káposztának nevezik azt az ételt, amit mi idehaza töltött káposztaként ismerünk. Ez az étel azonban nemcsak a nevében más egy picit, hanem a fűszerezése is eltérő.

Nem piros, hanem zöld

Minden családnak megvan a saját, tökéletes töltöttkáposzta-receptje. Egyesek szeretik bő és sűrű, paprikás szafttal kínálni, míg máshol paradicsomos lével tálalják, megint mások pedig szinte „szárazon" eszik ezt a fogást. Az idehaza elterjedt változatok nagy többsége savanyú káposztából készül és piros színben pompázik, azonban nem csak így és nem csak karácsonykor lehet elkészíteni a töltött káposztát!

A Székelylengyelfalván tett látogatásunk során az egyik helyi szakácsnőtől kaptuk meg azt a receptet, melyhez foghatót eddigi életünkben még nem kóstoltunk. Savanyú káposzta helyett zsenge új káposzta levelébe töltötték a zsíros és fűszeres húst, végső ízesítőként pedig füstölt húst, frissen szedett kaprot és az idehaza kevéssé használt zöldet, a csombort, vagy más néven borsikafüvet adtak az ételhez.

Így készül a székely töltelékes káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg darált húskeverék (80 dkg sertéslapocka + 20 dkg zsírszalonna)
  • 0,5 kg füstölt csülök vagy friss oldalas
  • 1 fej új fejes káposzta
  • 10-12 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 tojás
  • 1 mk. pirospaprika
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 csokor friss csombor
  • só, bors és ételízesítő ízlés szerint
  • ecet
  • olaj

Elkészítés:

  1. A sertéslapockát ledaráljuk a szalonnával. Ha nincs darálónk, akkor válasszuk a boltban a legmagasabb zsírtartalmú darált húst.
  2. A hagymát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Felkockázzuk a fokhagymát, hozzáadjuk a hagymához, és rövid ideig pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Rászórjuk az egy kávéskanál őrölt pirospaprikát, összeforgatjuk, és levesszük a tűzről.
  3. A paprikás-hagymás keveréket ráöntjük a darált húsra. Hozzáadjuk a feltört tojást, a nyers rizst, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szeretnénk, ételízesítőt is tehetünk bele. Alaposan összedolgozzuk.
  4. Vizet forralunk, sót teszünk bele. Kivágjuk a fejes káposzta torzsáját, és a káposztafejet beletesszük a már gyöngyöző vízbe. Hagyjuk, hogy a káposztalevelek pár másodperc után maguktól leváljanak a fejről. A leveleket ezután hideg vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.
  5. A káposzta főzővizét ne öntsük ki, hanem keverjünk bele egy kevés ecetet, később ugyanis ezzel öntjük fel a töltött káposztát.
  6. A nagyobb káposztaleveleket igény szerint félbevágjuk, a vastag eret vékonyan levágjuk, ügyelve arra, hogy a levél ne szakadjon el.
  7. A kisebb leveleket, illetve a káposzta közepét apróra felvágjuk és a felét egy kiolajozott lábas aljára szórjuk. Ezzel megágyazunk a töltött káposztáknak.
  8. Az előfőzött leveleket megtöltjük a darált húsos keverékkel, feltekerjük, a két végét óvatosan benyomkodjuk. Ezt addig folytatjuk, amíg vagy a hús, vagy a levelek el nem fogynak.
  9. Az apróra vágott káposztával kibélelt fazékban körben, emeletesen elhelyezzük a megtöltött káposztákat úgy, hogy középen hagyunk egy kis helyet, ugyanis ide tesszük majd a friss oldalast vagy a füstölt húsokat.
  10. A húsok mellé tesszük a két paradicsomot, a kapor és a csombor egy részét, majd felöntjük a káposzta főzővizével úgy, hogy ellepje. A maradék apróra vágott káposztával befedjük a töltött káposztákat, végül erre tesszük a maradék kaprot és csombort.
  11. Lassú tűzön, alacsony lángon készre főzzük.

Borítókép: Mindmegette

Ezek is érdekelhetnek

Friss