Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legjobb reggeli! Így lesz igazán finom a tojásrántotta

default user icon
MME
Rántottát készíteni mindenki tud, hiszen csak fel kell verni a tojásokat és egy tapadásmentes serpenyőben megsütni. Egyszerű, igaz? Mégis előfordul, hogy nem vagyunk elégedettek a végeredménnyel. Íme néhány trükk, hogy mindig tökéletes rántotta kerüljön a tányérra.

A rántottát számtalan módon feldobhatjuk extra hozzávalókkal:

Tejjel a puhaságért

Ha szeretjük a krémes rántottát, adjunk a nyers tojáshoz pár csepp tejet vagy tejszínt. Minél több folyadékot teszünk a tojásba, annál puhább és nedvesebb lesz a rántotta.

Pikáns íz tejföllel, joghurttal

Még krémesebbé tehetjük a kész tojást, ha sűrűbb tejterméket, például tejfölt adunk a nyers tojáshoz. Üssük a tojásokat egy tálba, verjük fel a szokásos módon, majd öntsük a keveréket forró serpenyőbe. Óvatosan húzzuk a tojást a serpenyő közepe felé, és amikor megdermedt, de még kicsit folyós, tojásonként egy púpozott evőkanál tejfölt kanalazzunk rá és így süssük tovább. Natúr joghurttal is kipróbálhatjuk.

Könnyű állag szódavízzel...

Míg a hozzáadott tejtermékektől dússá és krémessé válik a rántotta, addig a szódavíz (szénsavas ásványvíz) habkönnyűvé és levegőssé teszi. A vízben lévő buborékok ugyanis kitágulnak, amikor a tojások a forró serpenyőbe átmelegednek, és légbuborékok jönnek létre. 2 tojáshoz 1 evőkanálnyi víz elegendő.

...vagy habzóborral

Különleges alkalmakkor feldobhatjuk a rántottát habzóborral, pezsgővel. Egy kis prosecco vagy cava csodát tesz a tojással (is). Két tojáshoz kb. 1 dl italt adjunk, a végeredmény pedig egy könnyed, krémes, finom és fényes rántotta lesz.

Ízfokozás citrusokkal

A narancslé népszerű reggeli ital, és bár őrültségnek hangzik, de a tojásrántottához is adhatjuk. A narancslé, és általában a citrusok leve fényesebbé, gazdagabbá teszi a rántottát anélkül, hogy a savasság érezhető, zavaró lenne.

Tisztított vaj (ghí) vaj helyett

A legtöbben vajjal készítjük a rántottát, ha azt szeretnénk, hogy igazán finom legyen. Ám létezik ennél is jobb megoldás: a ghí. A vajnak alacsony a füstölési pontja, ezért könnyen megég, és a tojások átvehetik a kellemetlen ízt. A tisztított vajjal az ilyen "balesetek" elkerülhetők.

Kukoricakeményítő rántottában?

A gyakran tojáshelyettesítőként használt kukoricakeményítő sűrítőanyagként segít abban, hogy a tojások rövidebb idő alatt krémessé váljanak. Mivel a tojás meglehetősen kényes, a túl gyors, túl magas hőfokon történő sütés általában azt eredményezi, hogy a fehérjék leragadnak és a végeredmény száraz, túrós állagú lesz. Ha csak kis mennyiségű kukoricakeményítőt adunk a tojásokhoz, akkor az lassítja a fehérjék összehúzódását, és meggátolja, hogy a tojásnak gumi-szerű állaga legyen.

Maradékhasznosítás felsőfokon

A spórolás jegyében a rántotta szinte minden húsos, zöldséges maradékkal feldobható, legyen szó párolt, sült zöldségekről, húsokról. Mivel ezeket a főtt/sült ételeket már alaposan megfűszerezték, és rengeteg idő volt arra, hogy az ízek összeérjenek, így ha a tojásba keverjük őket, igazán finom (és gazdag) lesz a rántotta. Ha van maradék tojássárgája a hűtőben, azt is hozzáadhatjuk a rántottához. Ez a kis plusz gyönyörű aranyló, sárga színt és mélyebb ízt ad az ételnek.

Az ízesítésen túl az elkészítés módján is változtathatunk:

Rántotta mikrohullámú sütőben

Sokan idegenkednek a mikrózott tojástól, pedig a végeredmény ugyanolyan finom lehet. Zsírozzunk ki egy mikrózható tálat vagy csészét, üssünk bele egy-két tojást. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá 1 evőkanál tejet vagy vizet (attól függően, hogy teltebb vagy könnyű rántottára vágyunk), verjük fel a tojásokat és tegyük a mikróba 30 másodpercre. Keverjük meg és újra tegyük vissza 30 másodperce. Ha szükséges, tovább mikrózhatjuk. Ez a módszer tökéletes egy adag tojás elkészítéshez egy mozgalmas reggelen, amikor gyorsan kell reggelit készítenünk egy személyre.

Sütőben sütve

Serpenyő helyett sütőben készíteni a rántottát? Igen! Különösen, ha egy csapatot kell jóllakatunk. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tapadásmentes tepsit fújjunk be olaj spray-vel vagy kenjünk ki vajjal, margarinnal. Keverjünk el 12 tojást 3 evőkanál vízzel (esetleg tejjel) és verjük fel a tojásokat habverővel vagy botmixerrel. Öntsük a tojásokat a tepsibe és süssük 12-15 perc alatt készre. Ha megsült, négyzetekre vágva tálalhatjuk, de akár pogácsaszaggatóval is formázhatjuk az adagokat. Hússal vagy zöldségekkel rétegezve alacsony szénhidráttartalmú tojástekercs is készíthető így a rántottából.

Tejhabosítóval is megpróbálhatjuk

Martha Stewart tudja az igazi rántotta titkát, és el is árulta követőinek. A Twitteren közzétett videóban Martha feltör néhány tojást egy bögrében, egy villával felhabosítja, megsózza, megborozza és hozzáad másfél teáskanál vajat. Ezután viszont nem serpenyőbe önti a tojást, hanem egy kávéfőző gép gőzpálcáját hívja segítségül – igen, azt, amit egyébként a tej gőzölésére használnak. Martha a pálcát közvetlenül a nyers tojásba teszi, bekapcsolja, és pillanatok alatt megpárolja a tojásokat. A gőz csak forró vízgőz, és finomabban főzi meg a tojást, mint a forrásban lévő víz, így lágy, krémes lesz a végeredmény.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss