Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fa vagy műanyag: melyik vágódeszka a higiénikusabb?

default user icon
MME
Többen a műanyag vágódeszka mellett teszik le a voksukat, hiszen könnyebb a kezelésük, ráadásul azt gondolnánk, hogy a tisztításuk is egyszerűbb. Egy kutatás azonban bebizonyította, hogy eddig hatalmas tévedésben éltünk. A fa deszkalap sokkal inkább mentes a baktériumoktól, mint a műanyag társa, amit a Dean O. Cliver és Nese O. Ak, a Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének tudósai be is bizonyítottak.

Ki hitte volna, hogy ha a megfelelő vágódeszka kiválasztására kerül a sor, akkor a fából készült konyhai eszköz fog győzelmet aratni műanyag társa felett. Józan paraszti ésszel az ember azt hinné, hogy a műanyag könnyebben tisztítható, nem árt neki a víz, ráadásul még mosogatógépbe is tehetjük. Nos, ezzel szemben a tény az, hogy a plasztik deszkán sokkal több kórokozó tanyázik használat után, mint a természetes anyagból készült társán. Számosítva ez annyit tesz, hogy a fa vágódeszkáról a használat utáni harmadik percben az ételmérgezést okozó baktériumok 99,9 százaléka eltűnt a tesztek során, szemben a műanyaggal, amelyen a szalmonella, lisztéria és E.coli baktériumok könnyű szerrel megtapadtak.

A kutatók akkor jutottak erre a felfedezésre, amikor arra próbáltak megoldás találni, hogy mégis hogyan lehetne a fa vágódeszka a műanyaghoz hasonlóan a lehető leghigiénikusabb. Ez nem egyszerű, hiszen utóbbinak a túlzott víz is árt, így a tartós mosogatást, vagy a mosogatógép használata hamar tönkre vágja. A meglepetés akkor jött, amikor a szakemberek a kísérletek során arra lettek figyelmesek, hogy a mosatlan, egy teljes éjszakára kint hagyott műanyag vágódeszkán jelentősen megnövekedett a baktériumok száma, a fán viszont a nullához közelített ez az érték. Erre az eredményre nem igazán számítottak már csak azért sem, mert a gyártók közszeretettel hangoztatják, hogy a műanyagból készült termékük higiénikusabb. Nos úgy tűnik, ez a teória most megdőlni látszik.

Tudtad? Ezen a gyakran használt konyhai eszközökön előfordulhat, hogy akár 200 százalékkal is több kórokozó tapad meg, mint egy WC-ülőkén.


Ennek oka egyébként az lehet, hogy a műanyag vágódeszka - ami inkább vágólap - használata során egyre több karcolás és vágásnyom keletkezik. Ezekben a kis résekben kórokozók telepszenek meg, amelyeknek meg sem kottyan egy intenzív forró vizes program a mosogatógépben. Ezzel szemben a fa vágódeszka képes önmagát fertőtleníteni a benne található csersavnak köszönhetően, ráadásul a késnek sem árt.

Így tisztítsuk a fa vágódeszkát

Felejtsük el az erős tisztítószereket, így a mosogatószerrel dúsított vizet is. A műanyag vágódeszka esetében egy szivaccsal dörzsölve lehetséges, hogy működne a dolog kisebb szennyeződések esetén, ám a fánál komoly sérüléseket okozhatunk a rostokban. Semmiképpen ne áztassuk még csak átöblítésnél sem, hiszen az a jó, ha minél kevesebb ideig éri nedvesség. Így biztos, hogy nem fog megdagadni, megvetemedni, a felszívott víztől pedig a bepenészesedés lehetőségét is minimalizáljuk.

Környezetbarát módon fertőtleníthetjük a vágódeszka fafelületét, ha alaposan áttöröljük egy félbevágott citrommal, majd egyenletes rétegben durva szemű sót szórunk rá. 10-15 perc múlva erőteljesen dörzsöljük át a fél citrom segítségével, végül alaposan öblítsük le. Ugyanígy ismételjük meg a műveletet a deszka másik oldalán is.

Rendszeres csiszolással is sokáig megóvhatjuk simaságát és ellenálló képességét is. Előbb sikáljuk le erősebb rézkefével, aztán használjunk durva, majd finom szemcséjű csiszolópapírt. Végül vékonyan kenjük át étolajjal, ez ápolja a fát és meggátolja a kórokozók megtelepedését. A teafaolaj vagy a vágódeszka olaj is kitűnő választás, ha karbantartásról vagy fertőtlenítésről van szó, melyeket a legtöbb lakberendezési boltban is beszerezhetünk.

Ennek oka egyébként az lehet, hogy a műanyag vágódeszka, ami inkább vágólap, hiszen nem fából van, használata során egyre több karcolás és vágásnyom keletkezik.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss