Betegség

Rusvai Miklós elmondta, mit kell tudni a kéz-láb-száj vírusról

LA

Létrehozva: 2022.12.01.

A virológus elmondta, mire kell ügyelni!

Az úgynevezett kéz-láb-száj betegség terjed Magyarországon is, ezt többnyire kisgyerekek kapják el. Rusvai Miklós virológus szerint védekezni nem igazán lehet ellene, de nem is szükséges: át kell rajta esni! 

A megbetegedés nevét is adó testfelületeken jelentkeznek fájdalmas kiütések, vagyis a tenyéren és az ujjpárnákon, a talpon és a lábujjak között, a szájpadláson, az ínyen és a nyelven, de megjelenhet a farpofákon is. 

– A megbetegedést egy coxsackie vírus okozza leggyakrabban, illetve egy enterovírus is ugyanilyen tüneteket képes előidézni. A vírus okozta betegség többnyire nagyon enyhe, azért nincs ellene gyógyszer, mert viszonylag gyorsan, 4-5 nap alatt lezajlik. Gyerekeknél kis piros, viszkető kiütések megjelenésével jár, súlyos következménye nincs. Mivel nem nincs komolyabb következménye, a világ legtöbb részén nincs is ellene vakcina, Kínában van, de ott sem alkalmazzák széles körben – mondta a Borsnak Rusvai Miklós virológus, hangsúlyozva, hogy a tüneteket kell kezelni, amíg a betegséget átvészeli az illető. Addig is, a tünetek elmúlásáig ne menjünk közösségbe, iskolába, dolgozni!

– Főleg 2-3 éves kor alatt arra kell figyelni, hogy a fájdalmas kiütések miatt sokszor nem isznak eleget a kicsik és kiszáradnak – tehát a megfelelő folyadékbevitel fontos. Más következménye nem lesz a betegségnek: míg például a majomhimlőnél maradhatnak hegek a betegség lezajlása után, a kéz-láb-száj betegségnél ez sem jelentkezik.

A,Young,Man,With,Spots,On,His,Hands,From,Disease
A gyerekek és a felnőttek is elkaphatják a betegséget Fotó: Shutterstock

A szakember elmondta, egy rendkívül ragályos vírusról van szó, amely valamennyi testváladékkal ürül, azaz nyállal, orrváladékkal, széklettel és a testfelszíni hólyagok váladékával, és ahogy az a környezetbe rákerülhet például egy pohárra, kilincsre, törölközőre, akkor ezek is fertőzötté válnak.

– Nemcsak ragályos, de rendkívül ellenálló vírus, több napig életben marad a környezetben, szennyezett tárgyak felületén, nehéz ellene védekezni, és nagyon könnyű elkapni. Át kell esni a fertőzésen, ez tartós védettséggel jár. Aki ezután újra elkapja, nagyon enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen vészeli át a betegséget, és nagy valószínűséggel kiütései sem lesznek – mondta Rusvai, akit arról is kérdeztünk, hogy van-e arról hivatalos információ, hány beteg volt az utóbbi időben Magyarországon.

– A kéz-láb-száj betegség nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző betegségek közé, így pontos adat nincs. Ismerős orvosoktól és a médiából tájékozódva tudom csak én is, hogy az őszi periódusban több ezer fertőzött volt – zárta a virológus. 

Mi okozza a kéz-láb-száj betegséget? A kéz-láb-száj betegség okozója leggyakrabban a Coxsackie vírus A16-os típusa, amely a gyermekbénulást nem okozó enterovírusok csoportjába tartozik. Ez a kórokozó nem azonos azzal a vírussal, ami a háziállatoknál sokszor halálos száj- és körömfájásért felel. Szintén más a kéz és láb szindróma, amely a kezek és a lábak puffadását okozza. A kéz-láb-száj betegség hasonlít a bárányhimlőre, de ott a kiütések az egész testen jelentkeznek. Nagyon ritkán a Coxsackie vírus bejuthat az agyba, ahol súlyos szövődményeket, agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást is okozhat. A vírus a székletben is jelen van, ráadásul abban hetekig megmaradhat. Ezért vécéhasználat vagy pelenkacsere után alaposan kezet kell mosni.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090026_auto_resized.png
origo.hu

Hihetetlen összeget keres a pucérkodó Megan Fox-hasonmás - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26433_resized.jpg?avcount=1711616420
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088638_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Dráma! Máris kiadja felesége útját a TV2 sármos sztárja?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086779_auto_resized.jpg
ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090198_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26434_resized.jpg?avcount=1711616420
origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711616420
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/BERrU8GE8AY-36T4JiyJtEPzmzKHNFsjDsNpGhemSBQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA3YWQ2YTEyOTZiNDQ3NGJhOGI4ZjFiNTIxNDc1NTA0.jpg
Fájdalom

"A sok kemoterápia és sugárkezelés számos problémát okoz" – ismét rossz híreket kapott a csontrákos Hannácska