Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme a legfinomabb bodzaszörp, amit a diétázók is ihatnak literszám!

default user icon
MME
A bodzaszörp akkor a legfinomabb, ha házilag készítjük, és akkor a legegészségesebb, ha a lehető legkevesebb cukrot rakjuk bele. De akkor hogyan lesz belőle szörp? És mi tartósítja? Máris mutatjuk a szuper egészséges, cukormentes bodzaszörp receptjét!

A tavaszi íz- és illatkavalkád egyik megkerülhetetlen eleme a bodza: a virágából készült szörpöt mindenki ismeri és szereti. Nem éri meg boltban venni, több okból sem: egyrészt, mert ennél egyszerűbben elkészíthető és olcsóbb szirup aligha létezik, másrészt, ha magad készíted, pontosan tudod, mi van benne, kiválóan tudod szabályozni a cukortartalmát, vagy éppen azt, milyen cukorpótlóval készüljön a diétás változat. Ez utóbbihoz, a cukormentes bodzaszörphöz hoztunk egy zseniális receptet a diétaésfitnesz.hu-ról, amivel a szörpöd ugyan nem lesz olyan sűrű, mintha kristálycukorral készítetted volna, de az íze sokkal tisztább és finomabb így – arról nem beszélve, hogy ezerszer egészségesebb!

Hozzávalók a cukormentes bodzaszörphöz:

  • 3 literes befőttesüveg
  • 40-50 db bodzavirág tányér
  • 1+2 citrom felkarikázva
  • nyírfacukor (kb. 30-50 dkg) vagy más diétás édesítő
  • 1 tk. citromsav

 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A bodzavirágot mosás nélkül a befőttesüvegbe tesszük!
  2. Az édesítőt és a citromsavat feloldjuk 3 liter vízben, az egyik citrom levét belefacsarjuk.
  3. A bodzavirágokra annyi vizet öntünk, hogy majdnem megteljen az üveg. A másik két citromot felkarikázzuk, és szintén az üvegbe tesszük.
  4. Egy éjszakán át áztatjuk a virágot, másnap átszűrjük üvegekbe, és kidunsztoljuk! Így hónapokig friss marad tartósítószer nélkül.

A dunszt vajon mi?

A dunsztolás egy ősrégi eljárás, ami hosszú távú eltarthatóságot biztosít a lekvároknak, szörpöknek, savanyúságoknak és befőtteknek, és kiválóan helyettesíti a különféle tartósítószereket. A lezáratlan üvegeket állítsd egy vízzel teli lábasba, és forrald addig, míg az üvegeken belül gyöngyözni kezd a matéria. Zárd le még forrón – a teljes légmentesség érdekében a kupak alá egy réteg celofánt is tehetsz –, majd az üvegeket egy-egy törölközőbe vagy paplanba bugyolálva hagyd kihűlni (ez kb. egy nap) – és készen is van! Felbontás után a dunsztolt befőtteket, lekvárokat, szörpöket hűtőben tárold, és nagyon fonos, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön bele, valamint hogy csakis tiszta evőeszközzel nyúlj az üvegbe!

5 TIPP, MIELŐTT NEKIÁLLNÁL BODZASZÖRPÖT KÉSZÍTENI

  • A bodzát sose forgalmas utak mellől szedd, és ne is a növény legaljáról, hiszen ki tudja, milyen állat használta mellékhelyiségnek azt a szegény bokrot.
  • Ne eső után szüretelj, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból.
  • A virágokat minél hamarabb használd fel, és ha megbízható helyről szüretelted őket, ne mosd meg, viszont nézd át, van-e rajtuk bogár vagy egyéb, oda nem illő dolog.
  • Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a szörpöd.
  • A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze, az íze pedig akkor intenzív, ha nem hígítod agyon vízzel, ezért annyi cukrot (vagy édesítőszert) tegyél hozzá, hogy legfeljebb 2-3-szoros vízmennyiség kelljen bele, nem több.

Ha pedig a nyári hőségre készülve biztosítanád az extra felfrissülés lehetőségét, kattints ide a bodzás jégkocka receptjéért!

Ezek is érdekelhetnek

Friss