Az angolok húsvéti kelt tésztája, a hot cross bun mutatós és finom választás lehet, ha már unjuk a kalácsot. A zsemlék édes, sűrű kelt tésztájában nagyobb mennyiségű aszalt gyümölcsöt szokás elrejteni, de ha valaki nem szereti a mazsolát, vagy csak nem vágyik aszalt gyümölcsre a tésztában, akkor nyugodtan készítheti anélkül, vagy akár egy kevés csokicseppel, tört csonthéjasokkal is pótolhatja. A formát és a textúrát megtartva, nyugodtan kikísérletezhetjük a hot cross bun sós változatát is, amelybe a zöldfűszerek mellett akár apróra vágott sonkát is tehetünk. A most következő recept Jamie Oliver receptoldaláról származik, ő így készíti ezt a klasszikust, gyanús, hogy tökéletes - érdemes kipróbálni!
Hozzávalók az aNGOL HÚSVÉTI ZSÖMLÉHEZ:
(ez a mennyiség 16 darabra elegendő)
5 dl tej + 2 ek
1 dl olaj + a tepsihez
15 dkg kristálycukor
4 dkg friss élesztő
75 dkg liszt + a nyújtáshoz
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj
10 dkg mazsola
1 db tojásfehérje
A mázhoz:
2 db tojásfehérje
15-20 dkg porcukor
Elkészítése:
- Lábasba öntjük a fél liter tejet és az 1 deci olajat. Beleszórunk 10 dkg cukrot, és állandó kevergetés mellett felmelegítjük. Mielőtt felforrna, lehúzzuk a tűzről, és 30 percig pihentetjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
- Belemorzsoljuk az élesztőt, beleszitáluk 60 dkg lisztet és jól összedolgozzuk. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Azután beledolgozzuk a szódabikarbónával, sütőporral és sóval elkevert maradék 15 deka lisztet is. Letakarjuk, félretesszük.
- A fahéjat összekeverjük a maradék 5 deka cukorral.
- A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, rászórjuk a fahéjas cukrot és a megmosott, lecsöpögtetett mazsola harmadát. Félbe hajtjuk, majd ismét kinyújtjuk. A műveletet még kétszer megismételjük.
- A tésztát 16 egyenlő részre osztjuk, és mindből cipót formázunk. A bucikat kiolajozott tepsiben elrendezzük, és lefedve további 30 percig kelesztjük.
- Megkenjük a tetejüket a 2 ek tejjel, és a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kivesszük, hagyjuk a sütiket kihűlni a tepsiben.
- A tojásfehérjéből és a porcukorból sűrű krémet keverünk. Habzsákba töltjük, kereszt alakban nyomunk belőle a sütemények tetejére, majd hagyjuk megszilárdulni.
- Az édes zsemléket félbevágva vajjal vagy lekvárral kínáljuk.