Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes egyik kedvenc köretünk, a bulgur

default user icon
MME
A bulgurt szeretjük, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ráadásul sokoldalú is. Köretként adhatjuk húshoz és halhoz, de önmagában főételként is fogyaszthatjuk. Mutatjuk, hogyan érdemes elkészíteni a bulgurt, hogy tökéletes legyen az állaga.

A bulgur közel-keleti és a török konyha fontos hozzávalója. Előállításához a teljes érés előtt betakarított vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik vagy gőzben párolják, lehetőleg a napon kiszárítják, majd rizsszemnagyságúra vagy apró szemcsésre törik. A hőkezelés során kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla, ezért a rizzsel ellentétben nem ragad össze.

HOGYAN KÉSZÍTSD EL A BULGURT?


Leforrázhatod, beáztathatod vagy megfőzheted a bulgurt. Javasoljuk, hogy mindig olvasd el a csomagolására nyomtatott tájékoztatót! Az instant terméket elég kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy alaplével leönteni, és kb. 20 perc pihentetés múlva fogyasztható. Éjszakára hideg vízbe áztathatod, ekkor 8-12 óra alatt puhul meg.


A normál bulgurt a rizshez hasonlóan is megfőzheted kb. 15 perc alatt. Öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, főzd 10 percig, majd lefedve hagyd állni kb. 10 percig, amíg felszívja a maradék vizet. Ha hideg vízben teszed fel főni, akkor a forrás után pár perccel vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd megduzzadni.

A konyhakész, főzőtasakos bulgur főzési ideje általában 22-24 perc.

mihez használható?

Az araboknál és a törököknél a durvább szemcséjű bulgurt a rizshez hasonlóan köretként adják húshoz és halhoz, de paradicsomosan önmagában főételként is fogyasztják. Helyettesítheted vele a tarhonyát, összekeverheted párolt zöldségekkel, de levesbetétnek is megfelel. A lecsós tarhonyára nagyon hasonlító török piláf alapja szintén bulgur. (A hazai török éttermekben török rizs néven fut.) A mediterrán térségben a finomabb töretet fasírtokba (pl. köfte) keverik, továbbá töltött zöldségekhez és salátákhoz (tabulé, kiszir) használják.

Íme kedvenc bulguros receptünk, a céklás-répás bulgursaláta elészítése videón!

 


Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss