Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mikor van húsvét 2023-ban?

default user icon
MME
Mikor van húsvét 2023-ban? Jogos a kérdés, hiszen egyre közeledik az ünnep, nem mellesleg minden évben más hétvégére esik. Íme minden fontos információ, amit tudni érdemes.

A húsvét minden évben más hétvégére esik. Nem meghatározott napokon ünnepeljük, mint a karácsonyt, hanem a Hold járásához és a tavaszi nap-éj egyenlőség időpontjához igazítják.

Mikor van húsvét 2023-ban?

Húsvét első napja tehát minden évben a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első teliholdat követő vasárnap. Idén a napforduló március 20-ra esett, az ezt követő első holdtölte április 6-án, csütörtökön lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy az azt követő első vasárnap, vagyis húsvét első napja április 9., míg húsvéthétfő április 10-re esik.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadását és mennybe menetelét ünnepeljük. A húsvéti nagyhét 2023-ban április 3-án, hétfőn kezdődik. S ez a hét különös jelentőséggel bír a hívek számára. Nagypénteken sokan még azok is tartják a böjtöt és kerülik a húsfogyasztást, akik a vallási hagyományokat nem különösebben követik.

Így alakul a húsvéti nagyhét

Húsvét vasárnapja és hétfő munkaszüneti nap, ilyenkor szinte minden zárva tart. Sőt, 2017 óta már nagypénteket is ünnepnapként tartjuk nyilván, így ezen a napon is zárva tartanak az üzletek. Ugyanakkor ennek köszönhetően a húsvét négynapos ünnepre bővült. Hogyan alakul tehát idén az ünnep?

  • Nagypéntek: 2023. április 7.
  • Nagyszombat: 2023. április 8.
  • Húsvétvasárnap: 2023. április 9.
  • Húsvéthétfő: 2023. április 10.

Így lesznek nyitva a boltok húsvétkor

Mivel nagyszombat hivatalosan nem munkaszüneti nap, ekkor általában a boltok a szombati nyitvatartási rend szerint várják a vásárolókat. Ha bármi elmaradt volna a húsvéti készülődéshez, ezen a napon még beszerezhetjük. Ugyanakkor

  • nagypéntek munkaszüneti nap, amikor a legtöbb bolt zárva tart,
  • nagyszombaton a szokásos szombati munkarend szerint tartanak nyitva a boltok,
  • húsvétvasárnap szintén munkaszüneti nap, ahogyan
  • húsvéthétfő is, így mindkét ünnepi napon zárvatartásra kell számítani.

Mikor lesz a tavaszi szünet?

Az iskolai tavaszi szünet minden évben a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik. Idén hatnapos pihenés vár a diákokra, ami azt jelenti, hogy a szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. április 5., szerda lesz, míg a szünetet követő első tanítási nap április 12-re esik. Ennek értelmében a tavaszi szünet április 6., csütörtöktől április 11., keddig tart.

A húsvéti készülődés megkönnyítéséhez csodás recepteket, sütiket gyűjtöttünk és ajánlunk. Íme!

Klasszikus kuglóf húsvétra is

Medvehagymapesto egyszerűen

Hagyományos sárgabaracklekváros palacsinta

Csokimáz süteményekre

Hagyományos töltött tojás

Eredeti négerkocka

Kapros zöldségleves burgonyagombóccal

Még több húsvéti recept 

Ezek is érdekelhetnek

Friss