Milliókba kerülne, ha le akarnák hozni a hegyről Suhajda Szilárd testét

hegymászó Mount Everest holttest szállítás eltűnt Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd családja azt kérte: ha meg is találják a hegymászó testét, hagyják fent a Mount Everesten. Bár nem anyagi okok miatt szeretnék ezt, ám, ha mégis megtalálnák a holttestet és le akarnák hozatni, az sok millió forintba kerülne.

A hegymászásról tudjuk, hogy méregdrága sport, ám mint kiderült, nemcsak a csúcstámadások kerülnek sok pénzbe, hanem az is, ha egy mászó valamelyik magaslaton veszíti életét.

Mt. Everest from Rongbuk Monastery, Base Camp, Tibet Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Gerald Cosby/Shutterstock. No use without permission./Gerald Cosby

Suhajda Szilárd családja azt kérte, ha megtalálják, se hozzák haza szerettük holttestét. Nemcsak a magyar hegymászó, aki a hegyen vesztette az életét, és nem is az egyetlen, akinek teste a hegyek fogságában marad. Bevett szokás ez az extrém sport szerelmesei között. Jelenleg 200 holttestet rejt a Föld legmagasabb pontja - írja a Mandiner a fehérorosz Volgakstovo nevű oldalra hivatkozva. Az oldal cikkében arról ír, hogy mennyibe kerül lehozni egy holttestet a Mount Everestről.

„Amikor a hegymászók megpróbálják meghódítani az Everestet, el kell fogadniuk egy fájdalmas igazságot: ha a hegy elveszi az életüket, akkor a szeretteiknek sem adja vissza a holttestüket".

A cikk szerint egy holttest lehozása az Everestről 10.000 és 40.000 dollár, azaz 3,5 millió és 14 millió forint körül mozog. A végső összeg attól függ, hogy milyen magasról kell lehozni a testet, és ez mennyi munkaórát vesz igénybe. Ha nem halottról, hanem sérültről van szó, akkor további költség az illető kórházba, vagy a hazájába szállításhoz szükséges helikopter vagy repülőgép bérleti díja is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.