Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 + 1 szuper praktika a nagyi konyhájából, amit érdemes kipróbálni

default user icon
MME
Tény, hogy nagymamáink olyan magabiztosan mozognak a konyhában, mintha mesterszakácsok volnának. A kisujjukban van a sütés-főzés, minden csínját-bínját ismerik, és persze nem esnek kétségbe a legijesztőbb szituációkban sem. Tőlük lestünk el most szuper trükköket, amik hasznunkra lesznek a saját háztartásunkban is.

Ki ne emlékezne, milyen volt gyerekkorában a nagyi körül sürögni a konyhában, aki sztárséfeket megszégyenítő szakértelemmel és nyugalommal készítette a finomabbnál finomabb fogásokat. Nos, mivel mi nemcsak lábatlankodtunk a mama körül, hanem szemfülesek is voltunk, eltanultunk tőle néhány hasznos trükköt, amiket most veletek is megosztunk, hogy megkönnyítsük számotokra a mindennapos sütés-főzést. Cserébe csak annyit kérünk, hogy ti is adjátok majd tovább őket gyermekeiteknek, unokáitoknak.

Tuti tipp baconimádóknak

Ha nálad is elképzelhetetlen a reggeli frissen sült bacon nélkül, akkor ennek a trükknek nagyon fogsz örülni. A tökéletesen ropogós szalonnához csupán egyetlen titkos alapanyag szükségeltetik, ez pedig nem más, mint a liszt. Most minden bizonnyal leesett az állad a döbbenettől, de bizony ha sütés előtt megszórod a baconszeleteket némi liszttel, és úgy sütöd ki őket, elképesztően ropogósak lesznek, ráadásul a lisztnek köszönhetően nem fognak összeugrani sütés közben.

Így marad fehér a karfiol

Sokszor előfordul, hogy a karfiolrózsáknak elváltozik a színük főzés közben, gyakran barnává vagy szürkévé válnak. Szerencsére van egy nagyon egyszerű megoldás erre a problémára: adjunk egy csepp frissen facsart citromlevet a karfiol főzővizéhez, ezáltal a zöldség megtartja szép fehér színét, hála a déligyümölcs savasságának. Plusz a végeredmény még ízletesebb lesz.

Egyszerűbb krumplihámozás

Legyünk őszinték: a burgonyapucolás nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé! Na de majd most! Gyerekjáték lesz megtisztítani a szemeket, ha egy kis időre sós, hideg vízbe áztatjuk őket. Ez segít fellazítani a héjat, ezáltal könnyebben eltávolíthatóvá válik. És hogy még ennél is egyszerűbb legyen: mártsuk a hámozót forró vízbe néhány másodpercre!

+1 tipp:

Te is rajongsz a füstölt-főtt sonkáért és a káposztafélékért, de nem szereted főzni őket, mert a kellemetlen szaguk elönti az egész lakást? Nos, nem vagy egyedül! De mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy erre is van megoldás? Legközelebb, amikor sonka- vagy káposztafőzésre adod a fejed, adj a főzővizükhöz néhány teáskanál ecetet, ami semlegesíti a két összetevő aromáját, így otthonod friss és tiszta illatú marad.

Borítókép (Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss