RETRO RÁDIÓ

A külföldi lapok szerint Erdő Péternek van a legnagyobb esélye a pápa címre





Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek lehet Ferenc pápa utódja a pápai trónon – jósolja, immár nem először a nemzetközi sajtó.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.23.
hatalmas megtiszteltetés

Utánajártunk, kik jöhetnének szóba a meggyengült egészségi állapotú Ferenc pápa utódjaként. Ferenc pápa a múlt héten tolószékbe kényszerült erős térdfájdalmai miatt. Ennyi elég is volt, hogy a francia, aztán az olasz lapok hasábjain máris meginduljanak a találgatások, kik a legesélyesebb bíborosok, akik Ferenc pápa után átvehetnék a katolikus egyházfői posztot.

Tolószékbe kényszerült Ferenc pápa a térdfájdalmai miatt Fotó: AFP

A külföldi sajtó szerint Erdő Péter bíboros a legesélyesebb, akit konzervatívként emlegetnek, illetve Matteo Maria Zuppi bíboros, Bologna érseke, a Szent Egyed közösség tagja, akit egyházi körökben progresszívként tartanak nyilván. A lapok szerint a pápaesélyesek között szerepel még Luis Antonio Tagle fülöp-szigeteki bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa, valamint a guineai Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nyugalmazott prefektusa.

Az idén 86 éves Ferenc pápa egyre többször küzd meggyengült egészségével, miközben a rendkívül összetett nemzetközi diplomáciában is igyekszik helytállni. Az egyházfő idén egymás után mondta le apostoli utazásait a megromlott fizikai erőnlétére hivatkozva.

Egyszer már esélyes volt az egyházfői posztra

Kilenc éve pillanatok alatt bejárta a hír a világsajtót, hogy Erdő Péter bíboros esélyes jelölt a pápaságra. Az információ forrása akkor az Italian Insider című angol nyelvű olasz lap volt. 2013. március 13-án azonban végül az argentin Jorge Mario Bergoglio-t választották a katolikus egyház fejévé, aki Ferenc néven lett a katolikus egyház feje.

Erdő Péter bíboros az egyik legnagyobb esélyes Ferenc pápa utódjaként Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

A magyar bíboros, akinek a szavára a Vatikánban is adnak

Az idén 70 éves magyar katolikus egyházi vezető 50 évesen már bíboros volt, 53 évesen pápát választott. Sokan a legbefolyásosabb európai egyházi személyiségnek tartják, akinek véleményére adnak a Vatikánban is. 1975-ben szentelték pappá. II. János Pál 2000 januárjában szentelte püspökké, három évvel később, 2002 decemberében pedig őt nevezte ki a legfontosabb főegyházmegye, az esztergom–budapesti érsekévé. Néhány héttel később a pápa Magyarország prímásává emelte. Erdő Péter 1976-ban lett a teológia doktora a Római Katolikus Hittudományi Akadémián. A 70-es évek végén Rómában tanult kánonjogot, majd 1983-ban idehaza szerezte meg a doktori fokozatát. 1995–96-ban a kaliforniai Berkeley-n volt kutatói ösztöndíjas. 2003-ban lett az MTA doktora, 2007-ben pedig az Akadémia levelező tagjává választották. Nemcsak az egyházban vitte sokra, hanem tudósként is komoly karriert tudhat magáénak: a kánonjog és az egyházjogtörténet nemzetközileg is elismert kutatója és tanára.





Ezeket olvastad már?
Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás