Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz olyan pihe-puha a gluténmentes kifli, mint ez eredeti!

default user icon
(x)
A gluténmentes étrend bevezetése bizony nem könnyű, szerencsére viszont sok gluténmentes termék könnyíti meg a betegek életét. Ezek között segít eligazodni Koháriné Szabó Éva, aki a Mindmegettén indult videósorozatában gluténmentes ételeket készít. Ebben a részben megmutatja, hogyan lesz pihe-pihe a gluténmentes házi kifli.

A gluténérzékenység, jelenlegi tudásunk szerint nem orvosolható, viszont diétával jól karban tartható allergia. Ez a gluténmentes diéta szerencsére sok alapanyagot enged használni, ám egy dolog mindenkinél gondot okoz: a kenyér, illetve a különféle péksütemények, sütemények, édességek elkészítése, ahol a búzaliszt hiánya a legjobban megmutatkozik. A gluténmentes lisztekből ugyanis pont a glutén, a ragasztóanyag hiányzik, ami összetartja a tésztát. Erre jelent megoldást az útifűmaghéj, a rost, ami megköti a vizet, így könnyíti, puhítja a gluténmentes kelt tésztákat, melyek nem száradnak ki. De már számos olyan gluténmentes lisztkeverék is van a piacon, melyekbe eleve kerül útifűmaghéj.

Abban, hogy sikerüljön eligazodni közöttük, Koháriné Szabó Éva, a Gluténmentes Íz-lik blog tulajdonosa fog segíteni, aki mostantól a Mindmegettén is megmutatja kedvenc gluténmentes receptjeit. Sütött már finom, foszlós gluténmentes kenyeret, extra kakaós, kívül ropogós gluténmentes kakaós csigát, 2 az 1-ben pizzát és lángost - ma pedig a házi kiflit süt, amely éppolyan pihe-puha, mint a hagyományos liszttel készült péksütemény.

Gluténmentes kifli

Hozzávalók:

27 dkg növényi ital
1 ek méz 
1,2 dkg friss élesztő 
35 dkg It's us miklos’ bread mix liszt 
5 g It’s us naturbit psyllium rost 
4 dkg margarin 
1 db tojás
1 tk só 

Elkészítése:

1. A gluténmentes kifli elkészítéséhez a langyos növényi italt egy keverőtálba mérjük, hozzáadjuk a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

2. A lisztet összekeverjük az útifűvel és a sóval. A felfuttatott élesztőhöz hozzákeverjük az olvasztott margarint és a tojást, és a lisztre öntjük.
Nagyon alaposan megdagasztjuk, majd 50 fokos sütőben kelesztjük 35-40 percet.

3. A tésztát ezután 4-5 egyenlő részre osztjuk, és kifliket formázunk belőlük. Ehhez a bucikat kb. 2 mm vastag, háromszög alakúra nyújtjuk, majd szorosan feltekerjük. A megformázott péksütiket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és pihentetjük további 30 percet szobahőmérsékleten. Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss