„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme





A magyar labdarúgó-válogatott remekül kezdte a 2024-es esztendőt, a Puskás Arénában Törökországot, majd Koszovót is sikerült legyőznie. A két siker természetesen jól mutat, de Szabados Gábor sportközgazdász szerint a játékosok értékei ettől függetlenül szinte semmit sem fognak emelkedni.



Megosztás
Szerző: Forgács Milán
Létrehozva: 2024.03.28.
Módosítva: 2024.03.28.
Szabados Gábor Szoboszlai Dominik felkészülési mérkőzés sportfogadás magyar labdarúgó-válogatott

Veretlenül zárta a 2023-as esztendőt a magyar labdarúgó-válogatott, ennek köszönhetően sikerült egyenes ágon kijutni az Európa-bajnokságra. Az idei évet ott folytatták Marco Rossiék, ahol a tavalyit abbahagyták, a Puskás Arénában Törökországot (1-0) és Koszovót (2-0) is sikerült legyőzni.

Dárdai (balra) figyeli, ahogy Yildiz ziccerét bravúrral védi Gulácsi: a védő és a támadó is a német válogatottság ellenében döntött
A két győztes válogatott meccs szinte sehogy sem fogja befolyásolni a játékosok értékét Szabados Gábor szerint  Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

Mindkét találkozó telt ház előtt zajlott, a nemzeti együttes népszerűsége elképesztő. Szoboszlai Dominikék már 14 mérkőzés óta veretlenek, ennél jobb sorozata már csak Kolumbiának van a világon. Szoboszlaiék az elmúlt időszakban többször hangoztatták, nincsenek már számukra barátságos meccsek, minden összecsapást maximálisan komolyan vesznek. Szabados Gábor sportközgazdász szintén látja a magyar válogatott játékosok lelkesedését, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az ilyen felkészülési találkozók szinte semmit sem dobnak már a futballisták értékein.

„A válogatott mérkőzések jóval kevesebbet tesznek hozzá egy játékos értékéhez, mint a klub találkozók. Az, hogy valaki egy évben, ezen a néhány kiemelt válogatott összecsapáson mit tud mutatni, az nem ér annyit, mint a klubnál hétről-hétre nyújtott teljesítménye” – magyarázta lapunk megkeresésére Szabados Gábor.

„A válogatott párharcoknál ezeknek a felkészülési mérkőzésének a jelentősége egyre inkább csökken. Törökország és Koszovó ellen is láttuk, hogy egészen más a tempó. A játékosok motiváltak, az akaratukkal ilyenkor sincs baj, de a sebesség és a szakmai kihívás teljesen más, mint amit egy tétmérkőzés nyújt. A barátságos találkozók már közel nullát tesznek hozzá egy játékos értékéhez.”

Torghelle Sándor anno egy barátságos meccsen adta el magát a Premier League-be még 2004-ben Németország ellen, ma már ez elképzelhetetlen lenne. A kluboknak olyan eszközei vannak, amivel folyamatosan figyelni tudják klubszinten a futballistákat, az egy-egy ilyen kiugró teljesítmény nem tud akkorát dobni.

A sportközgazdász azt is elárulta, hogy Dárdai Márton esetében ha nem is sokat, de mindenképpen segített a válogatott bemutatkozás, de Szoboszlainál a két gólja már nem osztott, szorzott.

„Ha valaki mellett ott szerepel, hogy válogatott játékos, az mindig egy kicsit ki fogja emelni. Dárdai pályára lépése ugyan nem sokat, de mindenképpen segített neki. Az edzője nem kezeli majd máshogy, de ez kiemeli a tömegből. Egy most már komolyan vehető válogatottban játszott, ami pozitívum, de sok előnye ebből nem származik.”

Nézzük a másik végletet. Szoboszlai Dominik Törökország és Koszovó ellen is gólt szerzett, de ez semmit sem befolyásol az értékén. Nála ez már nem tud növekedést okozni. Dárdainál még számított a bemutatkozás, de apró árnyalatokról beszélünk.

A magyar válogatott még két felkészülési mérkőzést játszik az Eb-ig. Június 4-én Írország, június 8-án pedig Izrael ellen vív majd. Az Eb-csoportkörében Svájc (június 15.), Németország (június 19.) és Skócia (június 23.) lesz az ellenfél.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 





 





Ezeket olvastad már?
Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Olyat csinált a magyar válogatott focista, súlyosan eltiltották

Olyat csinált a magyar válogatott focista, súlyosan eltiltották

Évek óta gyötri a fájdalom: súlyos árat fizetett sikereiért a síkirálynő

Évek óta gyötri a fájdalom: súlyos árat fizetett sikereiért a síkirálynő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás