Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ukrajna fontos csatát nyert az oroszokkal szemben

default user icon
MME
A háború okozta fenyegetés miatt az UNESCO gyorsított eljárásban vette fel a veszélyeztetett szellemi örökségek listájára a borscs levest. A burgonyából és céklából készült ukrán eredetű étel kapcsán hozott döntés most tovább feszíti a húrt az orosz és az ukrán fél miniszterei között.

A döntést azzal magyarázzák, hogy a tradicionális leves elkészítésének folyamatát és annak gyakorlását a háború nagy mértékben befolyásolja. A két ország képviselője természetesen egymásnak is esett az ítélet kapcsán, hiszen annak ellenére, hogy Ukrajna nemzeti ételének tekinti a borscsot, valójában vitatott az eredete. Népszerű a szláv országokban és Közép-Európában, főképp Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lengyelországban, de a felsoroltakon kívül más nemzetek konyhájának is gyökeres részét képezi.

A kérelmet keleti szomszédunk még 2020-ban adta be az UNESCO-nak, ideális körülmények között pedig valamikor 2023-ban számíthatott volna eredményre. A borscs leves veszélyeztetett szellemi örökségek közé való felvételének meggyorsítását azzal magyarázta a szervezet, hogy a fegyveres konfliktus miatt a zöldségtermesztést és a főzést egyre nehezebb megvalósítani.

BORSCS LEVES receptje >>> 

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter azt mondta, hogy a borscsért folytatott háborúban győzelmet arattak, míg az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova úgy reagált, hogy a borscsunknak nincs szüksége védelemre, hanem azonnal el kell pusztítani a tányérról - írja a bbc.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss