Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

„A feleségem készíti a legjobb rakott krumplit” – Vomberg Frigyessel beszélgettünk

default user icon
MME
Vomberg Frigyes, a Séfek Séfe szigorú ítésze foodstylistként, szakoktatóként és séfként már számos elismerést szerzett – többek között háromszor is ő volt a magyar Bocuse d’Or csapat coacha. Most arról faggattuk, milyen gyakran ragad fakanalat otthon, mennyire kritikus az étellel, ha vendégségbe megy, és szerinte melyek egy jó séf legfontosabb tulajdonságai.

Vomberg Frigyes számára a konyha sosem volt idegen terep. Mivel a szülei is a vendéglátásban dolgoztak, már gyerekként belecsöppent a gasztronómia világába - sőt feleségével, Erzsébettel is munka közben, egy szálloda éttermében ismerkedtek meg. „Mindketten a Duna Intercontinentalban dolgoztunk, én a konyhán, ő pedig felszolgáló volt” - meséli Frigyes.

OTTHON IS GYAKRAN RAGAD FAKANALAT

 „95 százalékban én főzök. A legtöbbször kívánságműsor van, és azt kell elkészítenem, amit a család szeretne. Mindig a lelkemre van kötve, hogy ne rugaszkodjak el nagyon az eredeti recepttől, maradjak tradicionális. Mivel nagyon válogatósak, oda kell figyelnem, mi a megrendelés. Tehát nálunk nagy szigor van.” Hozzáteszi, van egy étel, amit szerinte a felesége készít a legjobban: a rakott krumpli.

Elmondása szerint a családjával és a barátaival szemben egyáltalán nem kritikus. „Ha vendégségbe megyek, akkor nem kritizálni hívnak, hanem szeretetből. Így az étel értékelésénél nálam ilyenkor csak a szeretet számít.” A szakmabeliekkel azonban már kevésbé elnéző: „Egy étteremben az étel legyen finom. A körömpörkölttől kezdve a steakig én mindent szeretek, nálam az elkészítés a lényeg.”

Emellett arról is határozott elképzelése van, melyek egy jó séf nélkülözhetetlen tulajdonságai. „Legyen jó a munkabírása, ez nagyon fontos. Lássa globálisan az egész konyhát, az éttermet, tehát legyen jó szervezőkészsége, valamint csapatvezetésben is meg kell állnia a helyét. Nem mindig a legjobb séf a legjobb szakács. A séfnek ugyanis a szervezés, a csapatépítés és a kommunikáció az elsődleges feladata, a főzés csak másodlagos.”

 A SÉFEK SÉFE LEGHATÁROZOTTAB ÍTÉSZE

 Bár azzal pontosan tisztában van, milyennek kell lennie egy kitűnő séfnek, nem szívesen mérettetné meg magát a Séfek Séfében. „Én sosem tenném ki magam akkora stressznek, amiben a versenyzők vannak. Ezt meghagyom inkább nekik. Nekem épp elég azt levezényelni, amikor a csapatom stresszhelyzetbe kerül. Mintha egy maroknyi lepkét kéne egy kézben tartanom, akik szanaszét akarnak repülni. Ez nekem bőven elég.”

 Viszont azoknak, akiket vonz a gasztronómia, nagyon is ajánlja a megmérettetést. „Azoknak javaslom a Séfek Séfében való szereplést, akik szeretnék magukat megmutatni, és új lehetőségeket kapni. Igaz, a végén csak egy nyerhet, de a műsor alatt rengeteget lehet tanulni és fejlődni” – mondja, majd mosolyogva megjegyzi: az 5 perc hírnév mindenkit megillet.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss