Tragédia

„A legfontosabb, hogy a koponyáját rendbe hozzák” – megszólalt a Gyürén vonat elé ugró 11 éves lány nagypapája

Kóré Károly

Létrehozva: 2022.09.29.

Javul az állapota annak a 11 éves kislánynak, aki vasárnap délután lépett a vonat elé, miután nem bírta tovább, hogy folyamatosan zaklatják az iskolában. Hanna súlyos fej- és lábsérüléseket szenvedett, több műtéten is átesett, de családja szerint már jobban van.

Vannak biztató jelek a Gyürén vonat elé lépett 11 éves Hanna állapotával kapcsolatban. Mint arról a Bors is beszámolt, a kislányt huzamosabb ideje fizikailag és lelkileg is bántalmazták az iskolatársai. Az őt nevelő nagyszülők hiába beszéltek a tanárokkal, a helyzet nem változott. A diák vasárnap, ebéd után kiment sétálni a házuktól nem messzire levő, éppen a vasút mellett húzódó almásba és kukoricásba, ahol elbújva megvárta a vonatot, majd a szerelvény elé lépett. Hiába fékezett azonnal a járművezető, a gázolást nem sikerült elkerülnie. A gyermeket életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Jobban van Hanna

József, a kislány nagypapája a Borsnak elmondta: a kislány súlyos láb- és fejsérüléseket szenvedett, több műtéten átesett.

A legfontosabb, hogy a koponyáját rendbe hozzák, hogy ne legyen maradandó károsodása. Bízom benne, hogy Hanna teljesen fel fog épülni

 – fogalmazott a nagypapa.

József, Hanna nagypapája szerint a legfontosabb, hogy az unokája koponyáját rendbe hozzák Fotó: KZ

Egy másik közeli hozzátartozó lapunknak kinyilvánította: egy ideig nem szeretne további nyilatkozatokat tenni, de annyit elmondott, hogy a kislány némiképp jobban van, javul az állapota. Hogy ez pontosan mit jelent, arra nem tért ki.

A legérzékenyebb kor

Makai Gábor klinikai szakpszichológus a Borsnak elmondta: nem csupán a fizikai bántalmazás képes károkat okozni, hanem a pszichikainak is súlyos romboló hatásai lehetnek.

A 11 éves kor a serdülőkor kezdete. Ez eleve egy szenzitív időszak. Ilyenkor jelenik meg az identitásválság, a gyermek keresi a helyét a világban, a fejében pedig folyamatosan jelen van a „ki vagyok én?” kérdése. 

Ez azt eredményezi, hogy a gyermek még fogékonyabb a bántalmazásra. Megjelenhet a serdülőkori depresszió, egy súlyos érzelmi zűrzavar – fogalmazott lapunknak Makai Gábor. – Sajnos egyesek hajlamosak kevésbé komolyan venni, ha azt látják, hogy valakit csúfolnak, kirekesztenek, megszégyenítenek. Az áldozat ezeknek pedig passzív elszenvedője, és egy idő után akár azonosulhat is a ráaggatott címkékkel. Ennek következménye, hogy megpróbálja magát megvédeni, és elkezd befelé fordulni. Ebből következik, hogy egyre kevésbé kerül kapcsolatba a külvilággal, vagyis izolálódik – magyarázta a szakember.

Makai Gábor szerint sajnos nem egyedülálló a kislány története. Az iskolai bántalmazás öngyilkossághoz vezethet Fotó: Picasa

A klinikai szakpszichológus hozzátette: a lelkileg bántalmazott gyermeket a bizonytalanság, a kilátástalanság érzése árasztja el, és maga alá gyűri a feszültség, a depresszió. Az eduline oldal adatai szerint 

minden tizedik gyereket hetente többször, további 5 százalék hetente bántalmazott

 az 5-8 osztályosok körében végzett vizsgálat szerint.

– Ez egy folyamat, vagyis nem egyik napról a másikra alakul ki. A bántalmazott állandó készenléti állapotba kerül, hiszen tudja, bármikor ismét megszégyeníthetik. Azt látja, hogy nem tud a helyzetből szabadulni, nem képes a problémával megküzdeni. 

A huzamosabb ideig tartó bántalmazás azonban kétségkívül öngyilkossághoz vezethet.

Ez egyfajta kilépés. A sértett mozgósítaná az erőforrásait, de eszköztelennek érzi magát. Az öngyilkosság egy megküzdési stratégia, aminek célja, hogy a bántalmazott csökkentse a belső feszültségét – zárta Makai Gábor.

Ránk csapták a telefont

Természetesen ismételten megkíséreltük az indokolt kérdéseket feltenni a helyi Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola vezetőjének. A dolgozó, aki a telefont felvette, megkérdezte, kik vagyunk. Mikor megmondtuk az igazat, közölte, hogy megkeresi a tagintézmény vezetőjét, majd közel egyperces várakozás után ránk csapták a telefont.

Hiába kerestük ma is az iskolát, az igazgató ránk csapta a telefont Fotó: Bors

Megkerestük az iskolát fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget is, közleményben reagáltak:

Megdöbbenve értesültünk az általunk fenntartott gyürei általános iskolában tanuló tizenegyéves kislánnyal történtekről. Mi mindannyian, az iskola teljes tantestülete, valamint a fenntartó mély együttérzésünket fejezzük ki tanulónk és családja felé. Imádkozunk gyógyulásáért. Rendkívül nehéz ilyenkor higgadtan értékelni a történteket, hiszen egy ártatlan gyermek életéről van szó, ezért mindenki egyből felelősöket keres. Iskolánk legfontosabb feladatának tekinti a rábízott gyermekek egészséges testi és szellemi fejlődésének biztosítását, ezért különösen fontosnak tartjuk, hogy megvizsgáljuk: az iskolai közeg bármilyen módon befolyásolhatta-e tanulónk lelkiállapotát, szerepet játszott-e tragikus döntésében. Tapasztaltuk, hogy iskolánknak foglalkoznia kell azokkal a terhekkel is, amelyek nem intézményünk falai között érik tanulóinkat. Ennek érdekében a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, mint fenntartó belső vizsgálatot rendelt el. Továbbá külső szakértő, nevelési tanácsadó, valamint gyermekpszichológus bevonásával mentálhigiénés támogatást nyújtunk egyaránt megdöbbent diákjaink és nevelőtestületünk tagjai számára, hogy megfelelő segítséget kapjanak az esemény feldolgozásában. Célunk az, hogy jobban megértsük a hasonló eseményekhez vezető folyamatokat és idejekorán felismerjük a jeleket. Bármi is okozta ezt a tragédiát, minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy ilyen többet ne forduljon elő. A legfontosabb, hogy kisdiákunk testileg és lelkileg meggyógyuljon, erőt kívánunk a családjának és imádkozunk a felépüléséért! 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088437_auto_resized.png
origo.hu

Nem atombomba volt, még csak pukkanás sem: Magyar Péteren röhögnek az interneten - itt vannak a legjobb mémek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26450_resized.jpg?avcount=1711652715
origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080249_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Extrém drága kocsiban fotózták le Balogh Edinát, mindenkinek leesett az álla ettől a csúcsjárgánytól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091882_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ma este a HírTV-n is látható lesz Varga Judit FrizviTV-ben készült interjúja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17072266_auto_resized.jpg
ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085184_auto_resized.jpg
vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711652715
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17066988_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ez a 4 csillagjegy a legszerencsésebb idén tavasszal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711652715
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bejelentést tett Király Viktor, holnaptól így fog élni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090910_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyerekként is nehéz volt, na de most megbirkózol-e ezzel a helyesírási teszttel?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei