Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hüvelygombád van? Ezek az ételek és italok tiltólistásak

default user icon
MME
A jól összeállított étrend segíthet a hüvely egészségének megőrzésében is. Ha visszatérő gombás fertőzéstől szenvedsz, érdemes megnézni, mit eszel.

Szereted a sütit, a csokit, a fehér kenyeret? Rossz hírünk van: ezektől a finomságoktól bizony el kell búcsúznod. Íme, néhány hasznos tanács, hogyan alakítsd át az étrendet ahhoz, hogy megerősítsd az immunrendszeredet, és eredményesen harcolhass a hüvelygomba ellen!

Mondj nemet a finomított cukorra

Első lépésként iktass ki az étrendedből mindent, ami finomított cukrot tartalmaz. Viszlát, sütemények, csokik, cukros üdítők! Sőt, még a gyümölcslevekről is le kell mondanod, hiszen ezek cukortartalma igen magas. Ezen kívül jól teszed, ha az egyszerű szénhidrátok - barna cukor, méz, kukoricakeményítő, melasz, juharszirup - bevitelét is csökkented. És mivel csillapíthatod az első időkben rád törő édesség utáni vágyadat? Egyél olajos magvakat! Pár szem mandula, mogyoró, dió jól jön, amikor édes ízre vágysz. Később reszelt alma és répa keveréke, fahéjjal ízesítve is jó desszert. Kerüld az elsőre egészségesnek tűnő, ám nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, mint például a gyümölcsös joghurtokat, a müzliszeleteket és a müzliket.

Figyelj az élelmiszerek glikémiás indexére

A magas glikémiás indexű (GI) ételek fogyasztása után hamar újra megéhezel, nem véletlenül. A GI azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer elfogyasztása milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél magasabb a GI, annál gyorsabb a vércukorszint emelkedése, és mivel jellemzően a magas glikémiás indexű ételek nem biztosítanak hosszabb távra energiát, a vércukorszint hamar zuhanni kezd, amit édesség utáni vágyakozással jelez a szervezet. Magas glikémiás indexű ételek például a fehér lisztből készült pékáruk, tészták, a burgonya, minden cukros édesség, a kukoricapehely, stb. Ezeket érdemes kerülni, vagy korlátozott mértékben fogyasztani. 

Kerüld a mesterséges színezékeket és tartósítószereket

Hiába csábítóak, kerülendők az ízesített joghurtok, a tejalapú italok, a kávé, az alkohol, az ecet, a sajtok és a belőlük származó, feldolgozott termékek, a füstölt húsfélék, a füstölt hal és minden olyan étel, amely tartalmaz mesterséges színezékeket, ízfokozókat és tartósítószereket, nátrium-glutamátot, benzoésavat, citromsavat. Fogyassz inkább rozsliszttel készült péksüteményeket, hüvelyeseket, babféléket, lencsét, mungóbabot, csicseriborsót, quinoát, amarántot, hajdinát, zabpelyhet, kölest, édesburgonyát, friss – főleg leveles – zöldségeket, friss gyümölcsöket, dióféléket, olajokat, jó minőségű magvakat, gyógynövényeket, fűszereket, csipkebogyó-teát, forrásvizet és savanyú tejtermékeket.

Mi a helyzet a gyümölcsökkel és a zöldségekkel?

A gyümölcsök közül érdemes a banánt, a szőlőt és a körtét kerülnöd, illetve általánosságban elmondható, hogy a túlérett gyümölcsöket jó, ha kerülöd. Viszont ha szereted a fokhagymát, fogyaszd bőséggel, ugyanis nagyon hatékony a gombás fertőzésekkel szemben.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss