Veszélyes vírus ütötte fel a fejét Olaszországban - a fertőzés gyorsan terjed

Forrás: Donald Hobern/commons.wikimedia.org -
betegség Olaszország nyugat-nílusi láz Közel-Kelet Ausztrália Ázsia terjedés Európa fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Európába és Észak-Amerikába is begyűrűzött a betegség, mely Ázsiában, Ausztráliában és a Közel-Keleten őshonos.

Olaszországban minden nyáron rengeteg a szúnyog, ami a meleg, párás levegőnek köszönhető. Az olaszok erre minden évben fel is készülnek, s megtesznek mindent a szúnyogcsípések ellen.

Ám idén már a nyugat-nílusi lázat okozó Culex-szúnyogok támadására is számítaniuk kell, jobban, mint eddig bármikor.

Dalos szúnyog (Culex pipiens) Forrás: Donald Hobern/commons.wikimedia.org

A vírus felfedezése óta olyan területekre is eljutott, ahol korábban senki nem számított volna a felbukkanására. Mára az Antarktisz kivételével minden kontinensen ott van, az Egyesült Államokban pedig vezető a szúnyog okozta betegségek között.

Európában ugyanakkor nem túl gyakori: július 27-ig mindössze 55 esetet találtak, azonban ezek közül 42 Olaszországban következett be. Ez az adat háromszorosa a görög esetszámnak (12), míg Szerbiában 16, Szlovákiában pedig egy beteg kapta el a fertőzést 2022-ben.

Aggodalomra az ad okot, hogy azok közül, akik elkapták a vírust és akiknél a nyugat-nílusi láz kialakult, július végéig öten haltak bele a betegségbe.

Az elmúlt héten az Olaszországban bejelentett fertőzések száma augusztus 4-ig 94-re emelkedett, és csak egy hét alatt 52 új esetet regisztráltak. Ötről hétre nőtt a vírus teljes halálozási száma is az elmúlt héten, öten a Veneto régióban, egy Emilia-Romagnában és egy Piemonte-ban. Az olaszországi megbetegedések nagyrészt északra összpontosultak, a venetói Padova városát tekintik a vírus központjának.

A betegség szúnyogcsípéssel terjed, ám a legtöbb embernél valójában egyáltalán nem jelentkeznek tünetek, míg azoknál, akiknél igen, 2-14 nappal a csípés után észlelhetőek. A legfőbb tünet általában a láz, amelyet influenzaszerű tünetek kísérnek, például fejfájás, testfájdalmak és hasmenés.

Ritka esetekben a vírus encephalitist vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely akár végzetes is lehet.

A nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek kevesebb mint 1 százalékánál (150-ből 1-nél) alakulnak ki a legsúlyosabb tünetek, és 1000 fertőzöttből csak 1 hal bele a vírusba.

Azok, akiknél csak enyhe tünetek jelentkeznek, a fertőzöttek 20 százaléka néhány nap vagy legrosszabb esetben néhány hét alatt túljut a víruson.

Az idősek sebezhetőbbek a vírussal szemben, mint a fiatalok, Olaszországban a legtöbb áldozat a 70-es, 80-as évei végén jár - írja az Euronews.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.