Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyarország Tortája: itt kóstolható meg először a Huncut Szilva herceg!

default user icon
MME
A Szent István-napi ünnepségsorozat részeként, idén is lesz Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazárban, ahol a nagyközönség végre megkóstolhatja az ország tortáját, a Huncut Szilva herceget, és az idei, immár 11. Kenyérverseny győztesét, a Gulyás kenyeret.

Ha augusztus 20., akkor Szent István nap, ha Szent István nap, akkor Magyar Ízek Utcája, ha Magyar Ízek Utcája, akkor Magyarország Tortája és a Év Kenyere premier - és ez idén sem lesz másképp! A Magyar Ízek Utcája, az államalapítási ünnepségsorozat részeként, nem csak az ország minden tájáról származó ételkülönlegességekkel várja a Várkert Bazárba látogató nagyérdeműt, hanem az aktuális évi Magyarország Tortája és Kenyérverseny dobogósait is itt lehet megkóstolni először.

AZ ORSZÁG TORTÁJA: HUNCUT SZILVA HERCEG

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, minden évben meghirdeti a "Magyarország Tortája" versenyt, az ország szimbolikus születésnapjának köszöntésére. Idén 28 tortát neveztek a versenybe, amelyek közül Karikó Orsolya tortája, a Huncut Szilva herceg vitte el a pálmát. A torta ötletének megszületésekor a cukrászt a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, amelyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

 

Magyarország cukormentes tortája a Nagyi Kedvence lett, amit Gyuris László, a Szegedi Virág cukrászda és Kávéház cukrászmestere alkotott meg, szintén kóstolható lesz a Várkert Bazárban.

AZ ÉV KENYERE: GULYÁSKENYÉR

A Pékszövetség "Szent István napi Kenyér" versenyének első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér lett,  amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az idei nyertes kenyér a hosszú érlelésű, kovásszal készült. Négyféle lisztet használtak fel, többek között a teljes kiőrlésű liszt is gazdagítja a terméküket. A kenyér jól átsült, vastag héjazattal rendelkezik. Ez biztosítja a régi paraszti kenyereknek megfelelő akár 10-15 napos eltarthatóságot.

 

Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri. A Varga Pékség 95 Kft. terméke az Alföld déli peremének természeti adottságainak egyik alapvető növényének, a batátának a jellegzetes alapízét rejti magában.A sárgás bélzettel rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok mentén, élesztő nélküli technológiával készült. A Duna-Tisza közi hátságon fekvő Ásotthalom egyik jellegzetes növényét, a batátát összeboronálták az alakorral. Az édesburgonya és az ősi, egyszemű búza szerelmének köszönhetően született meg a Batátás kenyér a mórahalomi pékség kemencéjében. 

 

Az ország legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, a Magyar Ízek Utcája tehát augusztus 19-21. között, reggel 10 órától este 6-ig biztosítja a kulináris kalandokat az ünneplő közönség számára, az évek óta megszokott helyszínen, a Várkert Bazár előtt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss