Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagy változás lesz a boltokban! Így döntött a kormány

default user icon
MME
Kiderült, milyen módon kerülhetnek majd forgalomba Magyarországon a rovarfehérjét – például tücsköt – tartalmazó élelmiszerek.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság úgy döntött, a közönséges lisztbogár lárvája és a vándorló sáska után a házi tücsök is forgalomba kerülhet élelmiszerként. Az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszerrendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal.

Most a magyar kormány arról döntött, hogyan kell majd a boltokban a rovarfehérjét tartalmazó ételeket tárolni, forgalmazni. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a jövőben az ilyen élelmiszeren jól látható módon fel kell tüntetni, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza.

A csomagolására ezt kell kiírni: „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” Ezt pedig legalább akkora betűkkel kell feltüntetni, mint amekkorával a termék neve olvasható. Továbbá a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszereket a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.

Az agrárminiszter, Nagy István rendelete két nap múlva lép hatályba. Az új előírás az online rendelhető és a boltokban árult élelmiszerekre egyaránt vonatkozik. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss