Fontos döntésre jutott az Európai Unió: kiderült, át kell-e állítani a hétvégén az óráinkat

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 stopabox/Shutterstock. No use without permission./Stopabox -
tavasz óraátállítás Európai Unió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevesebb lesz az alvásidőnk a hétvégén a szombat éjszakai nyári időszámításra átállás miatt, ha nem figyelünk erre. Az órák egy órával előre állítása valóban új időszámítást jelent a szervezet számára, amit sokan megszenvednek.

Az óraátállítás eltörlése valamennyi uniós országban kötelező, ennek időpontja, és főként a megfelelő időzónában történő megállapodás kérdése azonban még nagy vitákat kavar.

Az Európai Unió nemrég azonban úgy döntött, hogy 2024-ben minden országnak választani kell egy végleges időszámítást.

Így az idei év lehet az utolsó, amikor még szervezetünknek túl kell esnie ezen a nem épp kellemes folyamaton - írja a Bors.

Fontos döntésre jutott az Európai Unió: kiderült, át kell-e állítani a hétvégén az óráinkat Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 stopabox/Shutterstock. No use without permission./Stopabox

A Magyar Alvás Szövetség a kormányzati döntések előtt javasolja a szakemberek és a közvélemény érveinek a meghallgatását is. Megfontolandó lehet akár a jelenlegi időzóna, a GMT+1 váltás lehetősége, vagy más kronobiológiai javaslatok figyelembe vétele.

Az alvatlanság kora - ahogy a Magyar Alvás Szövetség nemzetközi konferenciáján jellemezték a Magyar Tudományos Akadémián néhány napja a szakemberek a Covid-világjárvány utáni időszakot - új életmód és egészség-szemléletváltást kíván - hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, - nem hosszabbíthatjuk tovább következmények nélkül a nappalokat az éjszakai alvásidő rovására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.