A hőmérő mutatja
A fagylalt folyamatos hűtést igényel, már néhány fokos hőmérséklet-emelkedés is gyors olvadáshoz, a baktériumok szaporodásához vezethet. Ha a pultban van hőmérő, érdemes figyelni, hőmérséklete ugyanis nem emelkedhet –8 °C fölé. Árulkodó jel a fagylalt állaga is, ha megolvadt, ne vásároljunk belőle.
Tégelyekben feltornyozva
Sok helyen feltornyozzák a fagylaltot, ez esetben problémás lehet az egyenletes hűtés. Arra is figyeljünk, hogy egy tégelyben csak az azonos ízű fagylalt lehet, és a frissen készült fagylaltot nem szabad a korábban készült fagylaltra tölteni.
Tiszta adagolás
Sok helyen előfordul, hogy nem folyó vízben, hanem egy megtöltött edényben öblítik le a kiszedőkanalat, ez azonban a baktériumok elszaporodásához vezethet. A legjobb, ha folyó vizes kanálöblítőt vagy minden ízhez külön adagolóeszközt, spatulát használnak. Figyeljünk arra is, hogy a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacson, törlőruhán tárolják.
Ellepik a legyek
A fagylaltos kocsik ma már nagy ritkaságnak számítanak, de mielőtt ilyen helyről vásárolnánk, győződjünk meg arról, hogy a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény, valamint zárt, rovaroktól, portól védett kialakítású. Senki nem szeretne olyan édességet vásárolni, amelyet néhány perce még legyek kóstolgattak.
Csupasz kézzel
Figyeljük meg, hogyan szolgálják ki az előttünk lévő vásárlót. Ha azt látjuk, hogy a tölcsért csupasz kézzel fogják meg, inkább keressünk másik fagylaltozót, vagy kérjük meg az eladót, szalvétával adja át a kiválasztott édességet.
Fertőzött készpénz
Köztudott, hogy a készpénzhasználat során könnyen terjednek a vírusok és baktériumok, ezért nagyon fontos, hogy az eladó külön kezelje a pénzt és a fagylaltot, valamint minden esetben, amikor készpénzt használ, alaposan mosson kezet.
Jégbe harapott
A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, ezek ugyanis akkor keletkeznek, mikor a már megolvadt fagyit visszafagyasztják. Ha ilyet tapasztalunk, semmiképpen ne fogyasszuk el, és észrevételünket jelezzük az eladónak.
lássuk, miből készül!
Ma már a gluténmentes, laktózmentes és cukorbetegséggel küzdő embereknek sem kell lemondaniuk a fagylaltról. Aki allergiás valamely élelmiszerre, a fagylalt összetevőiről kérjen tájékoztatást az eladótól, és figyeljen arra is, hogy mivel díszítették a terméket.
Ropogós marad
Egy fagylalt elfogyasztása önmagában is élmény, de fokozhatjuk rolettikkel, ehető ostyákkal, cukorgyöngyökkel is. Ahogyan a tölcsért, úgy a díszítést is portól és szennyeződéstől mentes helyen tárolják. A legjobb, ha ezeket zárt helyen tartják, hogy a levegő páratartalmától ne veszítsék el ropogós állagukat.
(Forrás: Fanny magazin)