Sokkoló számok: mutatjuk, mennyit kéne mozognod ahhoz, hogy ledolgozd a nassolnivalókat!

Forrás: Shutterstock -
diéta nassolás életmódváltás magazin egészség életmód étel nassolnivaló csalónap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberek nagy részének tévképzetei vannak arról, melyik étel mennyi kalóriát tartalmaz, és hogy mégis hány percet kellene mozogni ahhoz, hogy ledolgozzuk a finom falatokat. Cikkünkben összeszedtünk néhány népszerű nassolnivalót és úgynevezett "csaló kaját", hogy megmutassuk, hány percet kellene futni, sétálni, esetleg biciklizni ahhoz, hogy plusz dekák nélkül ússzuk meg a nasizást.

Sokszor hallani egy hamburger, egy lángos, pár gombóc fagyi, vagy egy tábla csoki elfogyasztása után, hogy majd ledolgozom. Az elképzeléssel nincs is semmi gond, de vajon a gyakorlatban is ilyen egyszerű lenne?

Ha valaki fogyni szeretne, vagy az egészséges életmód híve, akkor is balgaság azt állítani, hogy bizonyos ételek tiltólistásak. Természetesen nem azt állítjuk, hogy a hét minden napján belefér a sajtos-tejfölös lángos, azonban, ha mértékkel fogyasztod a kissé kalóriadúsabb ételeket, még nem rontasz el mindent. Sőt, ha sportolsz, ha nem is könnyedén, de jóvá teheted a bűnbe esést.

Lássuk, mennyit kellene edzeni egy-egy kihágást követően, és valóban le lehet-e futni például egy zacskó chipset. Cikkünkben egy 30 év körüli, 70 kilós nőt vettünk alapul.

Fagyi, túró rudi, csoki, chips

Az egyik legnépszerűbb gyorsétterem vaníliás tölcséres fagyija például 150 Kcal. Ahhoz, hogy ezt ledolgozzuk, legalább 14 percig kell futni, 17 percig kocogni, 20 percet szobabiciklizni, vagy 35 percet sétálni.

Forrás: Shutterstock

Egy óriás túró rudi szuper tízórai lehet, hiszen magas a fehérjetartalma a túró miatt, azonban érdemes ezt is ésszel fogyasztani. Közel 200 kalória van egy nagy méretű Túró Rudiban, aminek a ledolgozásához érdemes legalább fél órát szabaddá tenni a napodban.

Egy ilyen édesség 15 perc futással, 20 perc kocogással vagy háromnegyed óra sétával dolgozható le. Egy perc élvezetért tehát elég súlyos árat kell fizetni...

Egy tábla mogyorós tejcsoki több mint 500 kalóriát tartalmaz, ami megdöbbentő, hiszen ez egy kiadós ebéd kalóriatartalmával egyenértékű. Ha szeretnéd meg nem történtté tenni a csokievést, legalább 50 percet kell futnod, 60 percet kocognod, két órát sétálnod, vagy 70 percet biciklizned.

Egy zacskó 150 grammos hagymás-tejfölös chips, kapaszkodj... több mint 800 kcal! A rengeteg kalória mellett a tápanyagtartalma sem túl jó, de jöjjön a szomorú valóság. Egy zacskó chipset 1,5 óra futással, több mint 3 óra sétával, vagy 1,5 óra szobabiciklizéssel lehet ledolgozni. Rémisztő, igaz? Peidg milyen jó a tévé előtt ülve ropogtatni, aztán bebújni a meleg ágyba, és panaszkodni utána napokig, hogy nem sikerül lefogyni.

Pizza, hamburger, sült krumpli

Hála az angol kutatóknak, azt is tudhatjuk, mennyi kardióra vagy súlyzós edzésre van szükség ahhoz, hogy ledolgozzuk a legnépszerűbb és sokszor legfinomabb gyorskajákat, így nem is húzzuk az időt.

Egy margherita pizza ledolgozásához körülbelül 70 perc kardió-edzés szükséges, súlyzós edzés esetén pedig legalább másfél órát kell izzadni.

Nem hagyhatjuk ki a sorból a sült krumplit sem. Egy nagy adag, 150 grammos sültkrumpli több mint 450 kalóriát tartalmaz, amit 50 perc futással, vagy 65 perc súlyzós edzéssel tudsz ledolgozni.

Forrás: Shutterstock

Előbbihez szorosan kapcsolódik az egyik legnépszerűbb junk food, a hamburger. Egy átlagosnak mondható hamburger 400–800 kalória között mozog. Ahhoz, hogy ledolgozd, nagyjából négy-nyolc kilométert kéne futnod, természetesen dinamikus, jó tempóban.

Az ételek mellett muszáj megemlíteni az italokat is. Egy korsó sör 250 Kcal, aminek a ledolgozásához egy nőnek érdemes legalább 30 percen át kardióznia, vagy 35 percig súlyzóznia. Nem jobb a helyzet a dobozos Coca-Cola esetében sem, ugyanis egy 330 milliliteres Cola 139 kalóriát tartalmaz, ami nagyjából negyed óra kitartó, dinamikus és folyamatos edzéssel hatástalanítható -írja a Daily Mail.

Érdemes tehát tudatosan étkezni, akár a fogyás, akár a súlyod megtartása a célod. Korábbi cikkeinkben arról is írtunk, miért van az, hogy néha hetekig nem mozdul a mérleg nyelve, és a kalóriaszámlálás helyes módjáról is szót ejtettünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.