Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 4 legfinomabb kelt tészta, ami nélkül nem múlhat el a húsvét!

A húsvéti asztal szinte megköveteli a maga édes, kelt tésztáját. A legtöbben kalácsot sütnek az ünnepre, de ha van kedvünk, akkor érdemes tovább kalandozni a kelt tészták világában, s más finomságokat is sütni.

A húsvéti kalács az ünnep elmaradhatatlan kelléke. A sütéshez adunk némi ötletet, sőt, ha valami különlegeset készítenétek idén, a következő kelttészta-receptekből érdemes kipróbálnotok akár mind a négyet. Húsvéti kalácskülönlegességek következnek!

Kalácskoszorú

Igaz, nem mindenki rajong a kissé édes, puhán foszlós kelt tészta és a húsvéti sonka párosításáért, ám a kalácsnak adott esetben nem feltétlenül kell csak ezt a szerepet betöltenie: a szépen megfont kalácsokat dekorációnak is felhasználhatjuk. Kalácskoszorút tehetünk az asztal közepére, ültethetünk bele hímes tojást, az ünnepnek megfelelően kedvünk szerint dekorálhatjuk cukorgyöngyökkel, aszalt gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, de egy kis cukormáz is nyugodtan mehet a kalácsfény helyére/tetejére.

Briós húsvétra is

A briós nagyon klassz választás lehet húsvétkor is. Süthetjük nagy briósformában, kuglófformában, kenyérnek való vekniformában szintén készülhet, de az a legjobb, ha egyszemélyes, kontyos kis briósokat készítünk, amelyeket mindenki a maga kedvére fogyaszthat, hús mellé vagy csak a reggeli/délutáni kávéhoz. A briós általában édesebb, mint a kalács, éppen ezért, ha a sonka mellé készítenénk, akkor feltétlen vegyünk vissza a tésztához adandó cukor mennyiségéből.

Hot cross bun, az angol húsvéti süti

Az angolok húsvéti kelt tésztája, a hot cross bun mutatós és finom választás lehet, ha már unjuk a kalácsot. A zsemlék édes, sűrű kelt tésztájában nagyobb mennyiségű aszalt gyümölcsöt szokás elrejteni, de ha valaki nem szereti a mazsolát, vagy csak nem vágyik aszalt gyümölcsre a tésztában, akkor nyugodtan készítheti anélkül, vagy akár egy kevés csokicseppel, tört csonthéjasokkal is pótolhatja. A formát és a textúrát megtartva, nyugodtan kikísérletezhetjük a hot cross bun sós változatát is, amelybe a zöldfűszerek mellett akár apróra vágott sonkát is tehetünk.

Rongyos kifli

A húsvéti szünet láblógatós reggeleit megédesíthetjük egy tepsi rongyos kiflivel, amit nemcsak édesen, lekvárral vagy vajjal kínálhatunk, hanem kicsit sósra hangolva, akár a tavaszi medvehagymás, snidlinges sajtkrémet vagy a házi körözöttet is kínálhatjuk vele. A rongyos kiflit tölthetjük, ha édesre hangolt tésztával dolgozunk, akkor kerülhet bele csokoládé, sűrűbb (mondjuk tavalyelőtti) lekvár, mogyorókrém vagy darált, cukrozott dió, mandula, mák, esetleg gesztenyepüré is. Ha nem teszünk cukrot a tésztába, akkor a maradék sonkától kezdve szinte bármit belecsomagolhatunk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss