Megszólalt a szakértő: ezért nem fordulhatott vissza Suhajda Szilárd a tragédia előtt

Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd -
hegymászó Kollár Lajos eltűnt tragédia Suhajda Szilárd
A hegymászóknak nemcsak fizikailag, de mentálisan is fel kell készülniük, mielőtt elindulnak a hegyre. Kollár Lajos expedícióvezető szerint a csúcs előtt 50-60-100 méterrel egyetlen hegymászó sem szívesen adja fel, és ez az, ami a halálukhoz vezethet. 

A szakértő szerint teljesen normális, hogy Suhajda Szilárdot nem hozták le azonnal a hegyről a serpák, akik látták őt, miközben mást kísértek le. A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője szerint ilyen magasságban, ha valaki agyi ödémát vagy fagyási sérüléseket szenvedett, azon lehetetlen segíteni, így, ha maguk akarnák megmenteni a mászót, azzal a serpák saját magukat sodornák veszélybe.

A hegymászó jeladója szerda óta nem küld jeleket Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd

Kollár szerint azért nem találják Suhajda Szilárdot, mert feltehetőleg az agyi ödéma miatt nem vissza, a Hillary-lépcső felé indult, vagy a borda felé, ami a csúcsra vezet, hanem hanem épp az ellekező irányba, valamelyik szakadékrészre, lejtőrészre, ahol lezuhanhatott.

„Az a pillanat, amikor fel kell, hogy ismerje egy hegymászó, hogy mi az, amit teljesíthet, és mi az, amit már nem, ez egy nagyon komplex feladat. Mindemellett van egy eufória is" – mondta el a szakértő az ATV Startnak, hozzátéve, hogy a csúcs előtt 50-60-100 méterrel nem szívesen adják fel, de ez az, ami a halálba léptetheti a hegymászót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.