Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Biztonságos és sokoldalú természetes fényvédelem nyárra – a biokozmetikumok reneszánsza!

default user icon
MME
Talán már nem is annyira lepődtünk meg azon, hogy szinte egyik napról a másikra belecsöppentünk a nyárba, a hűvös-hideg napokat mindenféle kellemes, élvezhető átmenet nélkül forró-napsütéses időszak követte. A biokozmetikumok hazai szakértőjeként a nyári hónapokban az a mi feladatunk, hogy nagyító alá vegyük a természetes fényvédelem és a bőrt ápoló, regeneráló napozás utáni bőrhidratálás témakörét! Nézzük meg Dr. Gyovai Violával, hogy mit érdemes tudnunk fogyasztóként a nyári évszakhoz illő bőrápolásról.

A napfénynek számos pozitív hatása ismert az emberi szervezetre. Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk az az, hogy a tavaszi napokon előkészítjük bőrünket fokozatos hozzászoktatással az intenzívebb napsütésre. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az ózonréteg elvékonyodása miatt rendkívül elővigyázatosnak kell lennünk a napozással és minden esetben védenünk kell magunkat naptejjel - egész évben, hiszen az UV- sugárzás nem csak nyáron jelenthet veszélyt.

Milyen naptejet használjunk?

A naptejek összetevőik alapján két kategóriába sorolhatóak! Vannak a fizikai fényvédők (mi a BIOLÁ -nál kizárólag ezekben utazunk) és vannak a vegyi szemlélettel formulázott, kémiai fényvédők (a kozmetikai márkák többsége ilyen). Kezdjük az az utóbbi kategóriával! 

A kémiai fényvédők árnyoldala – amiről általában nem beszélnek…

A kémiai fényvédők nem a bőr felszínén fejtik ki a hatásukat, hanem a bőrbe beszívódva elnyelik az UV-sugarakat. A tapasztalatok alapján a sokrétű szintetikus anyag, a bőrbe felszívódó (!) kémiai összetevők miatt használatuk során gyakrabban fordulhatnak elő kellemetlen bőrtünetekkel járó allergiás reakciók. 
Termékfejlesztő csapatunk felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekeknél és érzékenybőrű felnőtteknél nem ajánlott a kémiai fényvédők használata, továbbá mindig kell várni legalább húsz percet felkenés után, hogy a védelmet kifejtsék. A vegyi szemlélettel formulázott kémai fényvédők kapcsán több hitelt érdemlő kutatás is zajlott, melyek alapján érdemes rendkívül körültekintőnek lennünk a nem természetes naptejekkel. Sok kérdés felmerülhet bennünk ezek után, most nézzük meg, hogy mégis mit kenünk magunkra akkor, amikor kommersz naptejeket használunk.

A következő kémiai anyagok szoktak a leggyakrabban előfordulni a vegyi szemlélettel formulázott fényvédőkben:

  • Oxibenzon
  • Avobenzon
  • Oktokrilén
  • Homosalate

Biológusként is azt javaslom, hogy érdemes ezeket kerülni, ugyanis az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) klinikai teszttel is bizonyította, hogy az avobenzon, oxibenzon, oktokrilén, és a mexoril SX – napokkal a használat után is kimutathatóak a vérben. Az oxibezon pedig az állatkísérletek szerint negatív hatással lehet a hormonháztartásra is.

A kémiai fényvédők molekulái „széttörnek” a napfény hatására, nagy energiájú szabadgyökökké alakulhatnak és ezek „kimerítikhetik” a bőr antioxidáns-kapacitását. Ezáltal az ún. bőröregedési folyamatok felgyorsulhatnak.

Habár a kémiai fényvédők nem hagynak nyomot a bőrön és a fizikai fényvédőkhöz képest picit tovább is tart a védelmük, az ismert információk miatt mindenképpen megfontoltan szabad csak kémiai fényvédőt vásárolni főleg a gyerekek és érzékeny bőrűek részére. A BIOLA fejlesztőcsapata a kezdetek óta minden esetben kerüli a kockázatosabb kozmetikai összetevőket, ennek alapján bátran állítjuk, hogy az általunk gyártott fényvédők egyikében sincs oda nem illő vegyi összetevő! Sőt, kifejezetten úgy alkottuk meg őket, hogy komplexen védenek, ápolnak és regenerálják is a bőrt a szépítő, nyugtató növényi hatóanyagoknak köszönhetően! Ezzel át is evezünk a természetes, biztonságos fényvédelem témakörére.

A fizikai fényvédők használata biztonságos és egyszerű!

Az általunk forgalmazott naptejek mindegyike ebbe a kategóriába tartozik, tehát fizikai, ásványi anyagokkal azonnal kifejtik a hatásukat, a bőr felszínén csücsülnek, tükörként verik vissza az UVA/UVB sugárzást, azaz nem szívódnak fel a bőrben! Fontos, hogy teljeskörű védelemre terveztük fényvédőinket: az UV-A és az UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtanak. Az egyik gyakori tévhit, amit az előbb tisztáztunk, hogy a fizikai fényvédők nem védenek "rendesen" - a BIOLA fényvédőinek hatékonyságát és megbízhatóságát bőrgyógyászati tesztek is igazolják! A másik szintén téves információ, hogy a fizikai fényvédő azonnal lemosódik a vízben! A BIOLA vízlepergető fényvédőit úgy terveztük meg, hogy felkenés után a vízben úszva, játszva is 2-3 órán keresztül biztonságosan a napon lehetünk - utána ismételni kell. A kifejezetten igényes összetételnek köszönhetően nem irritálnak, sőt a biodinamikus fényvédőnkben lévő cink-oxid még jótékonyan hathat a gyulladt, pattanásos bőrre! Sőt, BB krémként még korrigálják a bőr színegyenetlenségeit, azaz számos vásárló tapasztalata alapján még alapozóként is beváltak, mivel vas-oxiddal, céklalével, fekete málnalével színezettek is, így nem hagynak fehér, púderes réteget a bőrön.

 

Legyünk őszinték, a fizikai fényvédőknek is vannak hátrányai, de kellő körültekintéssel orvosolható az, hogy habár felkenés után azonnal védenek, de többségük nem vízálló, így gyorsabban lekopnak, rendszeresen újra kell krémezni a védendő bőrfelületet. A másik nem kedvelt tulajdonságuk, hogy púderes réteget hagynak maguk után, de könnyen kimosható bármilyen textilből a világos és a sötétebb árnyalatú fényvédőnk is. Majdnem elfelejtettük megemlíteni! A teljesen fehér bőrre a világosabb, a naphoz szokott bőrre a sötétebb árnyalatú fényvédőket tervezett a BIOLA fejlesztőcsapata.

Extra tipp a fényvédőinkhez: soha ne száraz bőrre kend fel, hanem kevés bio testápoló felvitele után vagy még kissé nedves bőrre használd. Az erősebb, gondosabb védelmet igénylő arc, dekoltázs, vállak területén mindenképpen érdemes az első napozásokhoz fizikai fényvédelmet biztosító, ásványi pigmentes fényvédőket alkalmazni! Célszerű ilyenkor még a biztonság kedvéért a kritikus területeken a Reishi bőrtápláló balzsam alkalmazása, hogy bőrápoló anyagokkal felkészítsük bőrünket a terhelésre.

A FAKTORSZÁM, A TITOKZATOS SPF

Több különböző SPF-számmal ellátott termékeket találunk a boltokban. Ez a szám - melyet klinikai vizgálatokban, laboratóriumban mérnek meg - azt jelzi, hogy az adott napvédő használatával hányszorosára nő az az idő, amit a bőrünk alapállapotban képes a napon tölteni úgy, hogy nem ég le. Ez egy nagyon fehérbőrű embernél akár 10 perc, de a naphoz szokott bőr is 30 percig képes az önvédelemre az UV sugárzással szemben. Fontos, hogy magas UV sugárzás esetén gyengül, körülbelül ötödölődik a valódi fényvédő időtartama az SPF alapján kalkulálható időnek-  bármelyik naptej esetében. Mi a megoldás, ha 6 feletti az UV sugárzás? Dél környékén még erős fényvédővel bekenve is maximum 15 percig legyünk a napon, és extrém, 8-as UV index felett kerüljük a napozást. A gyerekek bőre különösen érzékeny, ezért részükre érdemes magas faktorszámú fényvédőt választani. Számukra rendszerint 30 vagy 50-es SPF számú a legjobb választás. A vízparti sportoláskor, pancsoláskor még félárnyékban is erős fényvédő, vízlepergető fényvédő-napozó krémet használjunk! Webshopunkban számos valóban természetes összetételű, bőrgyógyászatilag tesztelt napvédőt és napozás után is használható natúr bőrtápláló krémet találsz, válaszd a te bőrödhöz illőt! A BIOLA szakértelmére nyáron is számíthatsz, a tudomány biztonságával és a gyógynövények szépítő erejével készítjük biokozmetikumainkat - Neked! 

www.biola.hu 


A BIOLA fejlesztőcsapata ezt a TOP 3 sajátfejlesztésű biokozmetikumát ajánlja minden családi nyaraláshoz!


BIOLA – BIO BÍBOR KASVIRÁG FÉNYVÉDŐ KRÉM SPF25 >>>

Ajánlatunk azoknak a szülőknek, akiknek a bőre már inkább naphoz szokott a közepes SPF25 UV-A fényvédelemmel  rendelkező, közepesen vízálló fényvédő krém. A bőr természetes védekezőképességét és a szabadgyököktől való védelmét biztosítják az aktív, komplexen ápoló és védő hatóanyagai. Bőrgyógyászatilag tesztelt, így az érzékenyebb bőrre is bevált a vízparti nyaraláshoz!



BIOLA – BIO KAKAÓVAJ – TURMERIC FÉNYVÉDŐ KRÉM SPF40 >>>

Bőrnyugtató cink-oxid pigmentekkel támogatja a természetes fényvédelmet, kifejezetten alkalmas a problémás, pattanásos bőr védelmére is. A fény okozta ártalmaktól és a mélyrétegi bőröregedési folyamatoktól a kurkuma antioxidánsaival és más gyógynövények bőrtápláló bioaktív hatóanyagaival segíti a bőr megóvását. Kisgyermekek számára is biztonsággal használható, bőrgyógyászatilag tesztelt, magasfokú fényvédelmet biztosító termék.

BIOLA – BIO KANDILLA NAPOZÁS UTÁNI TIME DEFENCE TESTÁPOLÓ >>> 

Napozás utáni balzsam, amely akár a kissé túlnapoztatott  bőr hidratálását és regenerálását is segíti, cickafarkfű, ruta, kandilla, édesgyökér gyógynövények kivonatai a bőr regenerálódását támogatják. A barnulási folyamatokat elősegítő ceratonia (szentjánoskenyér) kivonatot tartalmaz. A napfény okozta bőröregedési folyamatokat mérséklő hatásáról ismert kurkuma, homoktövis, körömvirág kivonatával készül. A hidratáló aloe juice, a gránátalmamag és a ligetszépe olaja bársonyos, üde bőrérzetet segíti elő. Minden bőrtípusra és 3 éves kor felett alkalmazható, 3 éves kor alatt pedig a BIO Calendula-nigella babatestápolót ajánljuk!

 

Írta és szerkesztette: Dr. Gyovai Viola okleveles biológus, az MTA kandidátusa és Leé Richárd

Ezek is érdekelhetnek

Friss