Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt a 9 dolgot tehetjük, ha nem tudjuk fizetni a számlákat

A rezsiemelkedéssel és az infláció növekedésével bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor nem tudjuk fizetni a számlákat. Utánajártunk, mi a teendőnk fizetési nehézségek esetén.

Kérjünk részletfizetést

Ha problémát okoz a számla befizetése, érdemes ezt mielőbb, még a számlafizetési határidő lejárta előtt jelezni a szolgáltatónak. Fizetési nehézség esetén kérhetünk a szolgáltatótól haladékot vagy részletfizetési lehetőséget.

Védett fogyasztói státusz

Érdemes mielőbb kérvényeznünk a szolgáltatóknál a védett fogyasztói státuszt, így jogosultak lehetünk fizetési haladék, részletfizetés kérésére, de akár kikapcsolás alóli mentességet is kaphatunk. Ne várjuk meg, hogy valamilyen követeléskezelőhöz kerüljön a tartozásunk, mert ezt ilyenkor már nem tudjuk kezdeményezni.

Kerüljük el a kikapcsolást

Amennyiben kezdeményeztük az elosztónál, hogy vegyenek fel a védendő fogyasztók nyilvántartásába, a nyilvántartásba vételig vagy annak megtagadásáig a kikapcsolási folyamatot az elosztónak fel kell függesztenie. Kikapcsolásra csak a felvétel megtagadását követően kerülhet sor.

Kedvezmények

Védett fogyasztóként díjmentesen igényelhetjük a villamosenergia- és földgázszolgáltatás esetében az előrefizetős mérő felszerelését. Előnye, hogy a nagyobb odafigyelés mellett megakadályozza a hátralék további felhalmozódását. 

Segítenek az önkormányzatok

A megnövekedett rezsiárak és az infláció miatt egyre több település önkormányzata támogatja a rászorulókat, ezért fizetési nehézségek esetén érdemes személyesen vagy telefonon felkeresni a hivatalokat és a szociális segélyező szervezeteket is.

Kalkuláljunk az önrésszel

A Hálózat Alapítvány is segíti azokat a budapesti állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező rászorulókat, akik közüzemi- vagy lakbértartozásai miatt nehéz helyzetbe kerültek. A kérelmet az önkormányzatok családsegítő szolgálatain igényelhetjük. Összege maximum 350 ezer forint, melyhez a hátralék keletkezésének időszaka alapján 20-70 % önrész fizetése szükséges.

Csökkentsük a rezsitartozást

A távfűtés, víz-, csatorna, szemétszállítási díjak hátralékainak rendezésére a Hátralékkiegyenlítő támogatást vehetjük igénybe. Az Alapítvány általában azoknak nyújt támogatást, akiknek az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a 120 ezer forintot, egyedülálló esetén a 150 ezer forintot. Indokolt esetben azonban ezt meghaladó jövedelem esetén is megítélhetik a támogatást.

Tető a fejünk felett

A Krízistámogatás akkor nyújt segítséget, ha lejárt a bérleti szerződésünk vagy a lakbértartozásaink miatt lakásbérleti jogviszonyunk felmondását már kezdeményezték. Ilyen esetben csatolnunk kell az ingatlankezelő szervezet nyilatkozatát arról, hogy a hátralék kiegyenlítése esetén továbbra is biztosítja a támogatott legalább egy éves lakhatását.

Duplájára nő a támogatás

A Fővárosi-Lakásrezsi támogatással évente 24 ezer forinttal, azaz havi 2000 forinttal csökkenthetjük a távhő, vagy a víz-, csatorna- és szemétszállítási rezsiszámlánkat. A hírek szerint októbertől gázszolgáltatási és villamosenergia-szolgáltatási díjtámogatás is elérhetővé válik, így akár évi 48 ezer forint fővárosi lakásrezsi-támogatást igényelhetnek a fővárosiak.

A Fanny magazinban minden héten 103 tippet találhatsz, keresd az újságárusoknál.

Még több spórolós tipp:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss