Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket fogyasztják világszerte húsvétkor – mutatjuk a legnépszerűbb finomságokat!

default user icon
MME
Ahány ház, annyi szokás – hát még ha különböző nemzetek desszertjeiről van szó. A húsvétot világszerte megünneplik, mi pedig összegyűjtöttük, milyen édességekkel kényeztetik magukat és a vendégeket Olaszországtól Mexikóig.

Nálunk a húsvét a kalácssütés időszaka. Ha más édesség nem is kerül az asztalra, egészen biztosan van csokoládés vagy fonott kalács – előbbit főleg desszertként, utóbbit akár a sonka mellé is fogyaszthatjuk. De kísérletezhetünk más nemzetek finomságaival is. Egyre népszerűbb például a jeruzsálemi kalács, azaz a babka, ami meglehetősen hasonlít az általunk ismert foszlós kelt tésztájú változatokhoz. Ha ennél is bátrabbak vagyunk, próbálkozhatunk további különlegességekkel. Íme néhány tradicionális húsvéti sütemény a nagyvilágból.

Az Egyesült Királyságban szigorúan csak a böjt után

Főleg az angoloknál népszerű a Hot Cross Bun nevű finomság, ami voltaképpen egy édes és fűszeres péksütemény, kereszttel a tetején. A kereszt szimbolizálja azt a keresztet, amelyre Jézust feszítették, a fűszerek (jellemzően fahéj és szegfűbors kerül a tésztába) pedig a balzsamozásához használt fűszereket jelentik. Ezt a desszertet csak a böjt leteltével szabad fogyasztani, mivel állati eredetű összetevőket (tejterméket) tartalmaz.

Régen úgy tartották, hogy a nagypénteken készített Hot Cross Bun nem romlik meg egy év alatt sem, és ha a péksüteményt felfüggesztik valahol a konyhában, az megóv a tűztől, valamint biztosítja, hogy az ott sütött kenyerek tökéletesre sikerüljenek.

A másik hagyományos angol desszert a Simnel Cake, egy citrusos, aszalt gyümölcsökkel sütött piskóta, marcipánnal a tetején vagy teljesen bevonva. Dekorációként az apostolokat jelképező marcipángolyókat készítenek a torta tetejére, pontosan 11-et, ugyanis árulása miatt Júdást nem számolják.

AZ oroszok a feltámadást ünneplik

Tőlünk keletre a Pashka elnevezésű desszert aratja a legnagyobb sikert az ünnepkor. Ez a pudingállagú desszert hagyományosan valamilyen krémsajtból és aszalt gyümölcsökből készül, de íze gazdagítható magvakkal, vaníliaaromával vagy mézzel, vagy akár alkohollal is. A speciális csonkapiramis-forma Jézus sírját szimbolizálja, az édesség fehér színe pedig az ő tisztaságát. A formából kifordítva az „XP” betűkkel díszítik, ami a „Kristhos Vroskes”, vagyis „Krisztus feltámadt” rövidítése.

Olaszországban jellegzetes formájú a húsvéti desszert

Az olaszok legnépszerűbb húsvéti süteményének, a Colomba di Pasquának eredetéről több különböző legenda is ismert, ami mindegyikben közös, hogy a nem szokványos galambforma a békét és a megbocsátást, megváltást szimbolizálja. Leginkább a kuglófszerű Panettone és Pandoro keverékeként írható le, és szigorú irányelvei vannak az elkészítésének. A hagyományos recept szerint lisztnek, tojásnak, vajnak, cukornak, élesztőnek, méznek és kandírozott narancshéjnak mindenképpen szerepelnie kell az összetevők között, ezenkívül a cukormázborítás és a mandulaszemek sem hiányozhatnak.

Közkedvelt még a tésztáját tekintve a mi fonott kalácsunkhoz hasonlatos Pane di Pasqua, megjelenésben viszont kissé a briósra hajaz. A koszorú formájúra összehajtott tésztával a keresztre feszítésre kívánnak utalni. A tészta közepére színes tojást helyeznek, ami pedig az új életet szimbolizálja.

A spanyolok cukros csodákat esznek

A mediterrán térségben a mértéktartó böjtölés időszaka után igazi habzsolás következik. A tavasz kezdetét és az önmegtartóztatás végét a „szent hét”-en (spanyolul: Semana Santa) fesztivállal ünneplik. Ilyenkor az egyik kedvelt kényeztető édesség a francia édes bundás kenyérre hasonlító Torijjas, ami nem más, mint egy kissé szikkadt kenyérszelet egy éjszakára cukros-fűszeres tejbe áztatva. Másnap tojásban megmártják, és egy kevés olajon aranybarnára sütik. Végül fahéjas cukorral megszórva fogyasztják. Tipikus húsvéthétfői reggeli Katalóniában.

A másik kedvelt és igen népszerű finomság a Rosquillas. Ez egy élesztő nélküli tésztából készített fánk, amit vagy cukormázzal vonnak be, vagy fahéjas cukorba forgatva fogyasztják például kávé vagy tea mellé.

A legfigyelemfelkeltőbb desszert a Mona de Pascua torta, amit például kenyérkosárformában készítenek el, és annyi színes cukorral, tollal, tojással csokoládéfigurával díszítik, amennyi csak elfér rajta.

 

Mexikóban visszafogottabb édességgel ünnepelnek

Mexikóban a Capirotada, vagyis hagyományos kenyérpuding a legkedveltebb böjt utáni sütemény, ami kenyér, fahéjrúd, egész szegfűszeg, nádcukor, mazsola és sajt különös kombinációjából sütött finomság. Az édes és sós íz harmóniája elvitathatatlan. Érdekessége, hogy minden összetevő szimbolikus jelentésű, így például a kenyér Jézus testét, a fahéjrúd a fakeresztet, a szegfűszeg a szögeket, míg a sajt a szent leplet jelképezi.

A görög húsvéti kalács hasonlít a fonott kalácsra

Görög szokás szerint az étel fontos szerepet játszik a húsvéti ünnep alatt. A családok a Krisztus vérét jelképező piros tojást közösen festik meg, majd ezzel díszítik a Tsourekit, ami tulajdonképpen egy fonott kalács, a különleges dagasztási technikájának köszönhetően kissé nyúlós, ragacsos textúrával.

A koulourakia pedig egy vajas aprósütemény, amit tojással lekenve sütnek fényesre, és amit különleges csavart formában készítenek el.

A lista végére érve mi bizonyosan állíthatjuk, egyet mindenképpen kipróbálunk a fenti ínyencségek közül, ám akik mindezek után is a klasszikus kalácsnál maradnának, azokat sem hagyjuk cserben. Ebben a válogatásban kétségtelenül megtalálják a kedvencüket.

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss