RETRO RÁDIÓ

Így döntött a család: Suhajda Szilárd teste az Everesten marad





Az ATV Híradó úgy tudja, hogy ha meg is találják a keresésére indított légimentők, a család kérésére a holttest a hegyen marad.



Megosztás
Szerző: WB
Létrehozva: 2023.05.28.
Módosítva: 2023.05.28.
Suhajda Szilárd Everesten holttest

Senki sem tudja, mi történt pontosan Suhajda Szilárddal az utolsó órákban. Annyi biztos, hogy a mászók közül többen is nehézségekkel küzdöttek. Sokan ugyanis megbetegedtek az alaptáborban, volt, aki felsőlégúti tünetek miatt el sem tudott indulni a csúcsra.

Az expedíció kommunikációs vezetője szerint a betegek egy közös étkezősátorban voltak, prüszköltek, köhögtek, és "a használt zsebkendőt simán kitették az asztalra". Pintér László azt mondta, Szilárd ezt szóvá is tette, mondván: ne betegítsék meg egymást.

Szilárd végül megkezdte a csúcstámadást. Nyomkövetője 8795 méter magasan jelzett utoljára. Két fős háttércsapatával, akik itthonról tartották vele a kapcsolatot, 8630 méteren beszélt utoljára. Tudta, hogy idő szűkében van, de eltökélt volt.

Az ember nem szól bele innen lentről, hogy a mászó mit csinál, ő ment oda, ez az ő döntése, ő küzdött érte. És bíztunk benne, hogy ő még lesz olyan erőben, hogy ha el is éri a csúcsot akár későn, hogy még onnan vissza fog térni

- fogalmazott Pintér László, hozzátéve: mindez nem volt olyan projekt, ami esetében sikertelenség, esetleg tragédia várható. A hegymászó eltűnése és halála a csapat számára döbbenetes fordulat volt, a kommunikációs vezető szerint eltart egy ideig, míg ezt feldolgozzák.

A kapcsolat néhány órával az utolsó hívás után végleg megszakadt a mászóval. Azt érte küldött serpák egyike a Világgazdaságnak azt mondta: megtalálták Szilárd sátrát a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren. A sátorban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták, a holttestet azonban hiába keresték.

A légi felderítés ugyanakkor még folyamatban van. A holttest azonban a család kérésére mindenképpen a hegyen marad. Ha biztonságosan megközelíthető helyen van, akkor a mászó eszközeit elhozza a mentőcsapat. Egyrészt, hogy pontosabb képet kapjanak a történtekről, másrészt utolsó emlékként a családnak, akik azt kérték: a nyilvánosság kizárásával gyászolhassanak.

Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

A jelenlegi adatok szerint a magyarok közül Suhajda Szilárd jutott a legmagasabbra az Everesten oxigénpalack nélkül. Nedeczky Júlia hegymászó, pszichológus szerint az sem kizárt, hogy a csúcsot is elérte, csak meghibásodott nyomkövetője nem küldött adatokat róla.

"Szilárd egy nagyon erős ember volt, nagyon elszánt, úgyhogy én sajnos el tudom képzelni, hogy ő addig ment, amíg fel nem ért" - vélekedett.

A hegymászó az első magyar nő, aki járt 8 ezer méter felett. Az ATV Híradójának azt mondta: a csúcs közelében Suhajda Szilárd vélhetően rossz döntést hozott, mert az emberi szervezet számára extrém körülmények között úgy ítélte meg, hogy sikeresen visszaér majd az alaptáborba.





 





Ezeket olvastad már?
Nyitrai Zsolt közölte az örömhírt: több száz rászoruló családnak segített az Agrárminisztérium és az Élelmiszermentő Központ – Videó

Nyitrai Zsolt közölte az örömhírt: több száz rászoruló családnak segített az Agrárminisztérium és az Élelmiszermentő Központ – Videó

Felháborító: borotvaéles táblákat helyeztek ki Gazdagréten

Felháborító: borotvaéles táblákat helyeztek ki Gazdagréten

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás