Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így kezdj neki az életmódváltásnak: 4 egyszerű táplálkozási tipp nyárra

default user icon
MME
A nyár kiváló alkalom arra, hogy megismerkedj az egészséges táplálkozás alapjaival. A szabadságok, a kötetlenebb időbeosztás segíthet, hogy a mindennapok részévé váljanak az új szokások, és a diéta ne fogyókúra legyen, hanem valódi életmódváltás.

Sokan – tévesen – úgy gondolják, hogy az egészséges táplálkozás rengeteg tiltáson alapul, pedig a lényeg az élelmiszerek helyes megválasztása és azok megfelelő arányokban való fogyasztása. A nyár jó alkalom arra, hogy új életet kezdj, és megváltoztasd az étkezésed.

A nyári időszakban sokan döntenek az életmódváltás mellett – és nem csak azért, mert ilyenkor kerül le a több réteg ruha és lesznek láthatók a télen felszedett plusz kilók. Nyáron sokkal csábítóbb kint a természetben mozogni, a jó idő, a napsütés aktívabbá tesz. Az étkezésen is egyszerű változtatni, hiszen ilyenkor a könnyű fogások esnek jól, ráadásul a melegben az éhségérzet is ritkábban jelentkezik. A nyári étkezési szokások átalakításához ad tanácsot cikkében a Bors napilap. Íme, a tippek:

Étkezz az évszaknak megfelelően!

A szezonális élelmiszerek fogyasztása nem egy újabb hóbort. Ha mindig a friss, hazai terméket fogyasztod, biztosan magas tápértékű, vitaminokban gazdag ételekhez juthatsz hozzá, alacsonyabb áron. 

Hidratálj!

Évszaktól függetlenül fontos a vízfogyasztás, de nyáron különösen kell figyelni a folyadékpótlásra. Nyáron a meleg miatt több folyadékot veszít a szervezet, amit folyamatosan pótolni kell, mert csak így tud zavartalanul működni. A szervezet folyadékháztartását érdemes a nap első felében feltölteni, hiszen ekkor működik a vese a legintenzívebben. A legjobb, ha az ébredés utáni első 10 órában óránként átlagosan egy pohárnak megfelelő (2,5 dl) folyadékot iszol, ami lehet víz, vagy bármilyen frissítő nyári ital, például cukormentes limonádé, tea.

Válassz halakat, könnyű húsokat!

A forró nyári napokon mellőzd étrendedből a nehéz vörös húsokat. Kevés olajon sütve vagy grillezve a csirke, a pulyka, a hal nem terheli meg a szervezetet, rostban gazdag salátával fogyasztva hozzájárulnak az egészség megőrzéshez, a bélrendszer megfelelő működéséhez, felgyorsítják az anyagcserét és megkönnyítik a fogyást.

Mondj búcsút a cukornak!

Ha lemondasz a cukorról, nemcsak a testsúlyodnak teszel jót, hanem az egészségednek is.  Sütemények helyett fogyassz friss idénygyümölcsöt, cukor helyett pedig használj kevés mézet, természetes édesítőszereket, például nyírfacukrot, sztíviát.

(Borítókép: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss