Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, az ételeid egyenletesen fognak sülni

default user icon
MME
Sütés közben nem nyitogatjuk a sütő ajtaját! Ismerős a figyelmeztetés? Az ok egyszerű: minden alkalommal, amikor kinyitjuk az ajtót, kb. ötven százalékkal csökken a sütő hőmérséklete, így az étel elkészítése sokkal tovább tarthat. De ha azt látjuk, hogy a készülő étel nem egyenletesen sül, muszáj közbeavatkozni.

Hiába a szuper légkeveréses sütők, amikben elvileg egyenletesen melegszik az étel, a mindennapok során kiderül, hogy ez nem egészen így van. Még a csúcskategóriás, modern sütőkben is vannak melegebb területek. Ezért lehet, hogy míg a piskóta egyik fele tökéletes aranysárga, a másik fele már barna színben pompázik… Hogy ezt elkerüljük, meg kell forgatni az edényt a sütőben.

A nagy méretű serpenyők, tepsik vagy sütőlapok képesek blokkolni a levegő áramlását, így ezeket mindenképpen forgassuk át kb. a sütési idő felénél. A kisebb edények körül jobb a levegő keringése, de ettől függetlenül érdemes ezeket is megfordítani. Csak azon ételek készítésénél tartsuk be a kinyitni tilos szabályt, amelyeknél fontos, hogy a sütés közben keletkező gőz ne távozzon – például sajttorta készítésekor.

+1 TIPP
Ne csak a serpenyőket, tepsiket forgassuk el 180 fokkal, hanem a sütési szinteket is cserélgessük! Ha az alsó rácson kezdtük a sütést a sütési idő második felére helyezzük az edényt az alsó rácsra, és fordítva.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss