Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zero waste: hogyan éljünk hulladékmentesen?

default user icon
MME
Az elmúlt években egyre többször találkozunk a zero waste kifejezéssel. Nagy kérdés, hogy megmenthetjük-e a bolygót, ha változtatunk az életünkön és megpróbálunk „nulla hulladékot” termelni a hétköznapok során, vagy egyszerűen csak a saját életünket tesszük könnyebbé, olcsóbbá az átgondolt, pazarlás nélküli élettel.

MI A ZERO WASTE?

Egy olyan logikai megközelítés, amely az újrahasznosításnál (recycle) is hatékonyabb megoldásokat keres a hulladékgazdálkodás tekintetében. Ennek alapja az, hogy a termékek örök életűek, azaz újrafelhasználhatók. Vagyis egyszerűbben megfogalmazva, a zero waste mozgalom célja, hogy a hulladéktermelés helyett mindent használjunk újra és újra, szemben az egyszer használatos megközelítéssel. Így elkerülhetjük, hogy hulladék kerüljön a természetbe, hiszen minden, zero waste gondolkodásmóddal készült termék, ha lejár a „használati ideje”, a természetes körforgáshoz hasonló módon felhasználhatóvá válik egyéb célokra, vagyis új, hasznos helyet talál a természetben.

HULLADÉKMENTES HÁZTARTÁS

Sokak számára a zero waste kimerül abban, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot – pedig nem ez a fő cél. Az elsődleges cél annak megakadályozása, hogy hulladék keletkezzen, de legalábbis minimálisra csökkenjen. Ha mégis keletkezik hulladék, azt lehetőség szerint használjuk fel újra, de legalább szelektíven gyűjtsük. A tökéletesen hulladékmentes életmódot egyelőre nem könnyű megvalósítani, de törekedhetünk rá, hogy odafigyeléssel minimálisra csökkentsük a szeméttermelést. Ehhez adunk most tippeket.

1. Lépésről lépésre haladjunk!

Csökkenteni a szemetet nemcsak azt jelenti, hogy nem pazarlunk többé. Valójában egy új, minimalista életmód kialakítása a cél, amiben nem a fogyasztás és a birtokolt tárgyak határozzák meg az életünket. Mivel fogyasztói társadalomban élünk, ez a szemlélet radikális változásnak tűnik – és lássuk be, az is. Ezért nem érdemes hirtelen, egyik napról a másikra megváltoztatni a szokásainkat, annál is inkább, mivel a legtöbben csak akkor vesszük észre, mennyi szemetet termelünk, amikor tudatosan keresni kezdjük a környezetkímélő megoldásokat. Mivel a teljes hulladékmentesség számos lemondással és még több odafigyeléssel jár, fontos, hogy ne legyenek irreális elvárások magunkkal szemben! Inkább tervezzük meg az életmódbeli változásokat, és haladjunk lassan a célunk, a hulladékmentes háztartás felé.

2. Zero waste konyha

A zero waste konyha bevezetésében is lehetünk fokozatosak. Először nézzünk körül, milyen termelői piacok találhatóak a környékünkön, és szerezzük be ott az alapvető élelmiszereket. A piacon zero waste ételeket, pl. mindig friss, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket vásárolhatunk, amelyek kezelése és szállítása nem ró súlyos terhet a környezetünkre, miközben a hazai termelőket is támogatjuk. Igaz, télen nem jutunk méregdrága, vegyszerezett paradicsomhoz, viszont helyette vitamindús savanyú káposzta kerülhet az asztalunkra. Zero waste bevásárlás előtt gondoljuk végig, mire van valójában szükségünk, hol tudjuk ezeket a termékeket csomagolásmentesen beszerezni, hogyan és meddig tudjuk tárolni ezeket. Bevásárló útjainkra ennek megfelelően vigyünk magunkkal zárható üvegeket, vászonzsákokat, amiket megpakolhatunk az ömlesztett árukkal. Általában a konyhai hulladék képezi a szemetünk legnagyobb részét. A fel nem használt élelmiszert ne dobjuk a kukába: amit lehet, adományozzunk el, a maradékot mentsük meg, a szerves hulladékot – pedig lehetőség – szerint komposztáljuk.

3. Így lesz zöld a fürdőszoba

Egy újabb olyan terület az otthonunkban, ahol rengeteg szemét halmozódik fel. Gondoljunk csak a sok-sok műanyag tubusra, tégelyre és a bennük lévő kemikáliákra. Első lépésként intsünk búcsút ezeknek a kozmetikumoknak, és válasszunk szilárd samponokat, tusfürdőket. Ha lecseréljük a hagyományos fogkeféket bambuszra, a tubusos fogkrémet pedig fémtégelyes gyógynövényes fogporra, máris sokat tettünk a zero waste életmód felé tartó úton.

4. Takarítsunk környezetkímélő módon

A takarításhoz használt erős vegyszerek a talajba és/vagy a vizekbe jutva óriási károkat okoznak a környezetünkben. Felesleges többféle tisztítószert használni, ha a hulladékmentességre törekszünk és óvni szeretnék bolygónkat. A citrom, az ecet és a szódabikarbóna minden területen jól teljesít, főleg, ha a cél a zero waste otthon kialakítása. Praktikus és ezért megszoktuk, elterjedt a használata, de teljesen felesleges a papírtörlő, hiszen a textil törlőkendők tökéletesen megfelelnek takarításhoz is.

5. Spóroljunk a papírral

Jegyzeteket készítünk, recepteket és fotókat nyomtatunk – pedig rengeteg papírt spórolhatunk, ha a digitalizációt hívjuk segítségül. Kérjük a számlákat online, nézzük az akciós újságokat pdf-formátumban a telefonon vagy számítógépen, olvassunk online újságokat. Papír helyett használjunk textil törlőket, szalvétákat, amely szintén a zero waste életmód alapja lehet.

6. Vásároljunk használt holmikat

Fontos, hogy minden eszközünket maximálisan kihasználjuk. Nem kell mindig a legújabb kütyüket megvásárolni, legyen szó a legújabb telefonról, vagy a legmodernebb konyhai robotgépről. Ha van egy jól működő eszközünk, használjuk azt, amíg lehet! A vásárlásainkat is gondoljuk át: mielőtt elrohannánk a legközelebbi áruházba, böngésszük át például az elérhető cserebere, adok-veszek jellegű Facebook csoportokat. Biztosan lesz valaki, aki épp olyasmit árul, amire nekünk szükségünk van. Használt holmik cseréjével nemcsak rengeteg pénzt spórolhatunk, hanem megelőzhetjük, hogy egy használható, jó állapotú termék a kukában landoljon.

7. Óvjuk a holmijainkat

Ha azt szeretnénk, hogy a ruháinkat, berendezéseinket, gépeinket sokáig használhassuk, vigyázzunk rájuk! A használati utasítás betartása, a rendszeres karbantartás segít, hogy hosszú ideig jó állapotban élvezhessünk minden használati tárgyat.

8. Csináljunk magunk

Ha alaposan belegondolunk, egy csomó dolgot nem is kellene megvennünk, hiszen mi magunk is el tudjuk készíteni. Nemcsak tisztálkodó- és tisztítószereket állíthatunk elp, hanem például varrni is könnyen megtanulhatunk. Régi ruhákból egyedi darabokat készíthetünk, és szinte hulladékmentesen dolgozhatunk, hiszen akár párnahuzatok is készülhetnek egy-egy megunt régebbi ruhadarabból. Ha mást nem is teszünk, legalább ajándékozzuk el a nem használt holmikat karitatív szervezeteknek.

9. Legyünk kreatívak

Többször bebizonyosodott már, ha újra kell használni egy tárgyat, egészen kreatívak tudunk lenni. Sok helyen egy régi kanna vagy vödör a virágcserép, raklapokból készülnek a bútorok, autógumiból a virágtartók. DIY csoportokban számos zero waste tipp kering, ideje kipróbálnunk néhányat!

10. Időnként ellenőrizzük a hulladéktermelésünket

Hosszútávon csak úgy lehet hulladékmentes életmódot folytatni, ha tisztában vagyunk azzal, „hogyan állunk” hulladékfronton, vagyis mennyire voltak hatékonyak az apró változtatások. Ez segít abban, hogy szükség szerint új stratégiákat dolgozzunk ki.

Még több olvasnivaló zero waste témában:

Ezek is érdekelhetnek

Friss