A citromos posset egy tradicionális angol édesség, mely eredetileg nem is desszert, hanem forróital volt. A tej aludttejjé válását borral vagy barna sörrel segítették elő, az így kapott italt aztán fűszerezték és orvosságként fogyasztották. Az idő során azonban egyfajta cukros-citrusos krémmé, édességgé fejlődött, melynek népszerűsége pontosan az egyszerűségében rejlik.
A citromos possethez mindössze három alapanyagra van szükség és még a takarítással is tudunk spórolni, ha a kész krémet poharak helyett a citromhéjba töltjük vissza! A nagy melegben, és főleg ha gyorsan kell valami nyalánkságot készíteni, nincs is jobb ennél a hűsítő, tejszínes, mégis savanykás desszertnél.
A citromos posset hozzávalói:
- 3 nagy citrom
- 600 ml magas zsírtartalmú tejszín
- 180 g kristálycukor
Elkészítés:
- Óvatosan lereszeljük a citromok héját.
- A citromokat félbevágjuk és óvatos mozdulatokkal egy tálba kanalazzuk a gyümölcshúst. Kiszedegetjük a magokat és kinyomkodjuk a gyümölcshús levét.
- Egy gyorsforralóba öntjük a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és alacsony tűzön felforraljuk. Amikor gyöngyözni kezd, elzárjuk alatta a lángot. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a citromlevet.
- A krémet átszűrjük, hogy a citromhéj ne kerüljön a desszertbe.
- A krémet ezután beletöltjük a félbevágott citromhéjakba, de tölthetjük kis poharakba is.
- Ha kihűlt, akkor hűtőbe tesszük, amíg a krém meg nem dermed.
Borítókép: Shutterstock