RETRO RÁDIÓ

Budapesten lett rosszul, életéért küzdött a bulizós fiatal





Budapesten is járt a srác, aki végigbulizta a nyarat, és azt gondolta, emiatt fáradt el annyira, pedig leukémiás volt, és az életéért küzdött.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.13.
rákos megbetegedés

Tom Hunt 18 éves volt, amikor barátaival 2018-ban elhatározta, hogy körbeutazzák Európát. Az utazás rendben is ment, mindannyian jól érezték magukat, de Tom mégis szinte végig iszonyatos fáradtsággal küszködött. Az általában 7-8 órát alvó fiatal 18 órákat aludt, és érezte, hogy valami nincs rendben vele.

Budapesten érezte magát először rosszul

Amikor hazánk fővárosában először rosszul lett, azon tűnődött, hogy abba kellene hagynia az ivást, és többet kellene rendesen aludnia. A helyzet Prágában még rosszabb lett, ott már „nevetségesen rosszul” érezte magát.

„Nehezen ettem bármit is, mert nagyon fájt a torkom” – nyilatkozta a történtekre visszaemlékezve a most 22 éves srác a Sunnak, hogy végtelenül fáradtnak érezte magát akkoriban annak ellenére, hogy többet aludt, mint máskor. Mivel a nyakán lévő nyirokcsomói is megduzzadtak, úgy vélte, valamilyen fertőzéssel küszködik, ezért úgy döntött, a tervezettnél korábban tér haza. Repülőt foglalt, majd hazaérve jelentkezett a háziorvosánál, aki a tünetek alapján torokgyulladásra gyanakodott, és antibiotikumot írt fel neki.

Amikor a vészcsengő megszólalt

Ám a torokfájás és a fáradtság mellett volt egy másik nyugtalanító tünete is Tomnak.

„Keresztbe vetve aludtam vagy három órát a vonaton, és felébredve hatalmas csomót észleltem” – emlékezett vissza a fiatal, aki ezért újból orvosi segítséget kért.

És bár a háziorvosi rendelőben Tom már jobban érezte magát, és úgy érezte, kicsit visszatért az étvágya is, mivel az orvos szerint „nem nézett ki jól”, és „nagyon sápadtnak” látta, ezért úgy döntött, hogy elvégez néhány vérvizsgálatot. A vérvizsgálatok megerősítették, hogy Tomnak mirigyláza van, és volt még valami aggasztóbb jel is. Ezért az orvos sürgősen két vérátömlesztést javasolt neki, és elküldte a Manchester Királyi Kórházba, ahol számos újabb vizsgálatot végeztek el rajta. Pár nap alatt kiderült, hogy súlyos a baj.

A lesújtó diagnózis: leukémia

Tom esetében a rákos megbetegedések között meglehetősen ritka akut limfoblaszt leukémiát azonosították, ami arra készteti a csontvelőt, hogy azelőtt szabadítson fel fehérvérsejteket, mielőtt azok igazán hatékonyak lehetnének. Emiatt az ember szervezete sebezhetőbbé válik a fertőzésekkel szemben, és ezért rövid időn belül sokszor kell szembenéznie ismétlődő fertőzésekkel. Ez lehetett a mirigyláz oka is. Ugyanakkor a vörösvértestek és a vérlemezkék száma is csökkenhet ilyenkor a fehérvérsejttöbblet hatására, ami fáradtsághoz, sápadt bőrhöz, orrvérzéshez, magas hőmérséklethez, éjszakai izzadáshoz, zúzódásos bőrhöz és lila kiütéshez vezethet.

Tomot a dél-manchesteri Christie Kórházba szállították, ahol egy hónapig intenzív kezelésben részesült. 2019-ig kemoterápiás kezelésen és számos vérlemezke-transzfúzión kellett átesnie. Ennek eredményeképp úgynevezett „morfológiai remisszióban” van. Annak ellenére, amin keresztülment, a most 22 éves fiatalember készen áll arra, hogy idén egyetemre menjen. Közben azt sem felejti el, hogy mi történt vele, és mindenkit arra biztat, hogy minél hamarabb menjenek kivizsgálásra, ha valami nem stimmel.

A leukémia tünetei a típusától függően változnak

  • Láz vagy hidegrázás
  • Tartós fáradtság, gyengeség
  • Gyakori vagy súlyos fertőzések
  • Fogyás próbálkozás nélkül
  • Duzzadt nyirokcsomók, megnagyobbodott máj vagy lép
  • Könnyen történő vérzés vagy zúzódás
  • Ismétlődő orrvérzés
  • Apró vörös foltok a bőrön (petechiák)
  • Túlzott izzadás, különösen éjszaka





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás