Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hűsítő a kánikulában: ezek a sárgadinnye jótékony hatásai

default user icon
MME
A sárgadinnye nyáron az egyik legjobb frissítő nassolni való, ráadásul olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségünkre.

A sárgadinnye magas víztartalma segít megelőzni a kiszáradást, a benne található antioxidánsok pedig a sejtkárosodást, ezzel csökkenhet az esélye a daganatos és más betegségek kialakulásának. Az anyagcsere során a szervezetben úgynevezett szabad gyökök keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket. Ezt a károsodást oxidatív stressznek nevezzük. Az antioxidánsok azonban segítenek eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből, ezzel megelőzve az oxidatív stressz kialakulását. Olyan fontos tápanyagokban is bővelkedik, mint a szelén, béta-karotin, C-vitamin, lutein, zeaxantin vagy kolin.

Védi a szemet

A lutein és a zeaxantin két hasonló antioxidáns és növényi pigment, amelyek a gyümölcsök és zöldségek sárga-vörös árnyalatát adják. Ezek az anyagok együttesen segíthetnek kiszűrni a káros kék fénysugarakat, ennek köszönhetően a sárgadinnye védő szerepet játszik a szem egészségében, és segíthet megelőzni az időskori makuladegenerációt.

Jó az asztma ellen

Állatokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a béta-karotin – mely a sárgadinnyében igen nagy mennyiségben megtalálható –, és az A-vitamin segíthet megelőzni az asztma későbbi kialakulását. Emellett C-vitaminban is gazdag, amely szintén védelmet nyújthat az asztma ellen. Egy 2010-es tanulmány szerint azok az asztmás emberek, akik kezelésként kolint – a sárgadinnyében található másik antioxidáns – kaptak, a gyulladás szintjének csökkenését tapasztalták.

Támogatja a szívet

A sárgadinnye rosttartalma különösen magas, a kálium, C-vitamin és kolin tartalma, és ezek mindegyike hatékonyan támogatja a szív működését. Káliumban is gazdag a sárgadinnye, ez pedig segíthet a vérnyomás csökkentésében.

Óvja a sejteket

A benne található béta-karotin, tokoferol és más antioxidánsok segíthetnek megelőzni az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást. Kutatásokkal bizonyították, hogy ezek az antioxidánsok csökkenthetik a tüdő-, prosztata- és más típusú rák kialakulásának kockázatát, a sárgadinnye magas rosttartalma pedig a vastagbélrák megelőzésében játszik fontos szerepet.

Javítja az emésztést

A gyümölcs magas víztartalommal rendelkezik, és elegendő rostot biztosít a szervezet számára. A rost és a víz segíthet megelőzni a székrekedést, erősíti az emésztőrendszert.

Hidratál

Magas víz- és elektrolittartalmával a sárgadinnye jó választás a hidratáltság fokozására a forró nyári hónapokban vagy esetleg egy kiadós edzés után. A sárgadinnyében olyan elektrolitok találhatók, mint a nátrium, a kálium, a kalcium és a magnézium.

Erősíti a bőrt

Az A-vitamin hozzájárul a test valamennyi szövetének egészségéhez, beleértve a bőr és a haj szöveteit is. A C-vitamin elősegíti kollagén termelődését és hasznosulását, ezzel is erősítve a bőr és a haj szerkezetét.

Tudtad? A sárgadinnye más elnevezései közé tartozik a pézsmadinnye, a muszlim dinnye, a szikladinnye és a perzsa dinnye.

 

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss