RETRO RÁDIÓ

122 év után zárt be a „külvárosi Gerbeaud” - drámai részleteket árult el a Hauer cukrászda vezetője





Szegényebb lesz a jövőben a főváros egy legendával: 122 év után bezárt Budapest ikonikus cukrászdája, a Hauer. A Metropol megszólaltatta az üzlet vezetőjét, és néhány ritka képpel is megemlékezünk a hajdani kávéházról.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.27.
VIII. kerület veszteség

„A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt – megnövekedett energiaárak és alapanyag árak, csökkenő turizmus és vendégszám – Kávéházunkat bezártuk!” - közölte a hely a szomorú hírt a Facebook-oldalán, de valójában már szeptember közepe óta zárva tartottak. A Hauer nosztalgikus, monarchia korabeli kávéházakat idéző hangulata sokaknak fog hiányozni.

Belül a monarchia kávéházainak hangulatát idézte meg a Hauer Fotó: Facebook

A pesti polgárság törzshelye volt a „külvárosi Gerbeaud”

A cukrászdát Kazilek Nándor alapította 1890-ben. A Blaha Lujza tér környéke akkor még külvárosi résznek számított. A pesti polgárság csak „külvárosi Gerbeaud-ként” emlegette, mivel ugyanazt a minőséget és a színvonalat képviselte, mint belvárosi társa. Kazilek halála után, 1896-ban özvegye, Guth Mária hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cég vezetését is, majd 1899-től már a saját nevén üzemeltette. A üzletet a II. világháború után államosították,1956-tól Erkel cukrászda volt, majd 1970-ben visszakapta a legendás Hauer nevet. A rendszerváltás után ismét magánkézbe került, de 101 évnyi folyamatos működés után 1991-ben bezárták. 2002-ben nyitott újra, de hányattatott sorsa volt, többször évekig nem volt nyitva. A mostani Hauer cukrászda 2017. augusztus 20-án nyitott meg ismét.

Hauer Rezső 1899-től üzemeltette saját nevén a cukrászdát Fotó: Facebook
A 60-as években Erkel cukrászda volt a neve Fotó: Fortepan/UVATERV
A 90-es években zárva volt a cukrászda Fotó: Facebook

Tönkrement a teljes raktárkészlet

Pleizer Richárd, a Hauer Cukrászda és Kávéház vezetője a Metropolnak elmondta: a bizonytalan gazdasági helyzet és az áramszolgáltató egy váratlan akciója nyomán kényszerültek bezárni.

„Szeptember közepén kijött az Elmű, és lekapcsolta a villanyt azzal az indokkal, hogy nem fizettünk be számlát, és hogy van még 10 percünk” - emlékezett vissza a cukrászda vezetője. - „Reménykedtem, hogy később újra tudjunk nyitni, de a hűtők lekapcsolása miatt a raktárkészlet tönkrement, a forgalom elmaradt, vissza kellett fizetni a tortákat és a rendezvény-foglalásokat. A karácsonyi időszak is kiszámíthatatlan volt, főleg, hogy láttuk, hogy az augusztus sem volt annyira erős, mint amilyenre mi számítottunk. Egy olyan spirálba kerültünk, amiből már nem lehetett kijönni.”

Pleizer szerint kétséges, hogy a jövőben ki tudnak-e nyitni, mert a jelen helyzetben meggondolandó, hogy bárki is nekifusson-e egy olyan vállalkozásnak, ami a klasszikus vendéglátóipari vonalat követi.

A Hauer finomságai a legjobb cukrászmesterek keze munkáját dicsérték Fotó: Facebook

Sokan csak az speciális Sacher-torta miatt jártak a Hauerba

A Hauerban klasszikus hely lévén a klasszikus finomságok voltak a legnépszerűbbek. A korabeli finomságok közül a legsikeresebb a Hauer-krémes, a sarokház, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemény volt, de jegelt tejszínhabtortát is ott gyártottak először az országban. Pleizer Richárd szerint az utóbbi években toronymagasan a dobostorta és az Esterházy-torta vezetett, illetve a francia krémes és a cukrászda házi krémese. Népszerű volt még a Rigó Jancsi, a Rákóczi-túrós és az Alain Ducasse-féle Sacher torta. Utóbbi nem liszttel, hanem gluténmentes kukoricaliszttel készült, és marcipán tartotta össze a tésztát. A lekváron kívül volt benne egy markáns csokoládé réteg, és ez az egész egy mirror dark nevű speciális, csillogó csokoládébevonattal volt borítva. Sokan kizárólag ezért az ínyencségért jártak a Hauerba.

Sokan egyedül az újraálmodott Sacher-tortáért tértek be Fotó: Facebook

 





Ezeket olvastad már?
Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás