RETRO RÁDIÓ

Újabb zuglói botrány! 3 éve egy kapavágás nem történt a mintaház építkezésén





Egy Karácsony Gergely-féle zuglói „mintaprojekt” ügyében pontosan látszik „kicsiben”, hogy milyen ma a budapesti városvezetés „nagyban”… Bár már évekkel ezelőtt 1,5 milliárd forintos támogatást kapott a zuglói önkormányzat az Európai Bizottságtól a megálmodott szociális bérházra, egyre messzebb kerülnek a projekt megvalósításától.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.18.
XIV. kerület botrány

Zugló önkormányzata még Karácsony Gergely polgármestersége idején, 2018-ban pályázott egy önkormányzati bérlakásokat tartalmazó, innovatív társasház kialakítására. A Több mint lakóház elnevezésű projekt 4,5 millió eurós, azaz közel 1,5 milliárd forintos támogatást kapott, végrehajtására 3 év állt volna rendelkezésre.

A pályázatot még 2018-ban a Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzat indította el – Fotó: Metropol/Máté Krisztián

67 millió forint sem volt elég egy lakás felépítésére

Mint azt a Ripost annak idején kiszámolta, mivel a támogatáshoz 20% önrészre (körülbelül 300 millió forint) volt szükség, a 27 lakásos bérház felépítésére több mint 1,8 milliárd forint jutott volna. Eredetileg a Gizella út 14–16. szám alatti önkormányzati telekre épült volna, így átlag 67 millió forint jutott volna egy lakásra. Bár a támogatás 1,5 milliárd forintos összege már 2018-ban – vagyis évekkel a mostani építőanyag-árrrobbanás előtt – megérkezett a zuglói önkormányzathoz, az építkezés sosem kezdődött el. Míg 2020-ban először arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy „Zugló Önkormányzata az építkezés közbeszerzési eljárásainak előkészítésén dolgozott”, 2021 januárjában már azt közölték, hogy a munkaerő és az anyagok árának emelkedése miatt újra kell tervezni az épület megvalósítását. „A közbeszerzési felhívást várhatóan tavasz folyamán hirdeti meg Zugló Önkormányzata, melynek lezárultával az év közepén indulhat a kivitelezés” – adták hírül akkor.

Nem építenek, hanem felújítanak

Az újabb fordulat az ügyben idén áprilisban következett be. Ekkor a zuglói képviselő-testületi ülésen jelentették be, hogy megvan a közbeszerzési eljárás nyertese – igaz, ezt már tavaly tavaszra ígérték. Elmondták azonban újra, hogy a projekt költsége több mint 700 millió forinttal nőtt meg, ezért nem a korábban kijelölt üres telken húznak fel egy új épületet, hanem egy már meglévő, önkormányzati tulajdonú lakóházat újítanak fel a célra, erre ki is jelölték a Mexikói út 11/b szám alatti épületet. A változtatást az Európai Bizottság UIA Program Igazgatósága is elfogadta. Pluszköltség még így is van, a közbeszerzési eljárás nyertesével kötött szerződéshez szükséges bruttó 158,6 millió forintos többletfedezetet a zuglói önkormányzat vállalta magára.

Szemét lepi el az építési területet – Fotó: Metropol

Egy kapavágás sem történt, bukni fogják a pénzt...

Az azóta eltelt egy hónapban azonban egy kapavágás sem történt a Mexikói úton. Pedig az idő vészesen fogy, a 2022. október 31. után kiállított számlák az Európai Unió felé már nem számolhatók el, ezeket az önkormányzatnak kell kifizetni.

Már csak a munkások hiányoznak a helyszínről – Fotó: Metropol

Egy időre hajléktalantanya lett

Szeméttelep, hajléktalanok tanyája, hajnali rendbontás: ez volt évekig a zuglói Gizella utcai önkormányzati telken, a környékbeliek nagy felháborodására. „A házunkkal szemben egy csapat hajléktalan lakik az önkormányzati telken. Azóta se éjjelünk, se nappalunk a részeg ordítozás miatt” – jelezte egy lakó. A Ripost két éve elképesztő riportot csinált az áldatlan állapotokról. Most szerencsére eltűntek onnan a hajléktalanok, így a lakóknak már nyugtuk van, de nem történik semmi a telken.

Ha valamikor elkészül, akkor így fog kinézni a ház – Fotó: Facebook

Zugló: a baloldali korrupció „mintakerülete”

A budapesti kerület többek között a parkolási korrupciós botrányról hírhedt. Karácsony Gergely polgármestersége idején a zuglói szoci „keresztapa”, Tóth Csaba és körei a megindult büntetőeljárás adatai szerint lenyúlhatták a parkolópénzek felét, sok száz millió forintot. Az ügyben a vallomások szerint érintett lehet Horváth Csaba zuglói polgármester és Baja Ferenc, illetve Molnár Zsolt szocialista politikus is. Ezek a körök aztán Karácsony Gergely révén közel kerültek a fővároshoz és más baloldali kerületekhez is…

Itt a Nagy Budapesti Korrupciótérkép!

Hol vették át a szoci képviselők bőrtáskában a milliókat? Melyik ingatlanokat mutyizták el, építenék be? Hol vannak a budapesti „luxusbaloldal” hatalmas villái? Egy-egy kattintás az interaktív korrupciótérképen, és megtudod!





Ezeket olvastad már?
Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás