Szívszorító látvány: így fest most az aszály sújtotta Balaton - Fotó

aszály ELTE szárazság Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elérte idei mélypontját a Balaton vízszintje – már csak 20-30 cm választja el a 2003-as állapottól, mely az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb aszálya következtében jött létre.

Az ELTE kutatói nemrég közzétettek egy tanulmányt arról, hogy néhány évtizeden belül kiszáradhat Magyarország, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást. Véleményük szerint hazánkban az éghajlatváltozás miatt rohamosan terjedni fognak a száraz területek – elsősorban az Alföld északi részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén – írja a Promotions.

Az Országos Vízjelző Szolgálat információs táblázata alapján 10 napja még 78 centiméter volt a Balaton átlagos vízállása, ami mára már 74 centiméterre csökkent. Május elején még 105 centiméter volt ez az átlag, vagyis három hónap alatt 32 centiméternyi víz párolgott el a Balatonból.

Györkő Zsombor Facebook-felhasználó képei hűen tükrözik a megrázó állapotokat. A férfi tavaly készített egy fotót az Aranypart Szabadstrandon, majd idén júliusban ugyanazon a helyen egy másikat – a különbség szemmel látható és végtelenül elszomorító.

2021. Forrás: Facebook / Györkő Zsombor
2022. Forrás: Facebook / Györkő Zsombor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.